Provocările taxelor vamale impuse de SUA
România își reafirmă poziția ca un jucător important în atragerea investițiilor externe. Chiar și în contextul unui război comercial între America și Europa, care generează incertitudini economice, autoritățile române lucrează intens pentru a sprijini industriile locale, asigurându-se că resursele necesare sunt puse la dispoziție pentru a proteja companiile românești de posibilele efecte negative.
”Vom proteja companiile româneşti, cu toate resursele disponibile, de efectele noului război comercial al tarifelor vamale, între America şi Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente şi simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp”, a declarat premierul în şedinţă.
Investițiile internaționale în România
Un exemplu semnificativ al încrederii în economia națională vine din partea unor companii internaționale mari care au ales România drept destinație pentru investițiile lor strategice. Chimcomplex, unul dintre cei mai mari actori industriali din România, a anunțat un plan ambițios de investiții de 100 de milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici în Onești, ceea ce va consolida și mai mult capacitatea de producție a companiei.
În paralel, gigantul finlandez Nokian a început producția de anvelope la Oradea, o mișcare care promite să aducă venituri semnificative și să creeze mii de locuri de muncă, având în vedere că estimările lor indică o cifră de afaceri de peste un miliard de euro până la sfârșitul acestui an.
Un alt semnal pozitiv pentru economie vine din partea unui fond american de investiții care a achiziționat rețeaua de sănătate Regina Maria, o tranzacție impresionantă de 1,3 miliarde de euro. Acesta este un exemplu clar al încrederii investitorilor străini în capacitatea României de a atrage capital și de a susține proiecte de amploare în domenii esențiale, cum ar fi sănătatea.
”Sunt date din ultimele zile ce arată încrederea investitorilor români şi străini în potenţialul nostru economic. Cea mai mare companie industrială antreprenorială, Chimcomplex investeşte 100 de milioane de euro într-o fabrică nouă, la Oneşti. Finlandezii de la Nokian au început producţia de anvelope la Oradea. Vor depăşi un miliard de euro cifră de afaceri chiar din acest an. Mobexpert, Dedeman şi toate marile lanţuri de hypermarketuri îşi extind reţeaua logistică în ţară, cu investiţii de sute de milioane de euro. Un fond american de investiţii a achiziţionat cu peste 1,3 miliarde de euro reţeaua de sănătate Regina Maria”, a arătat premierul.
Premierul a subliniat faptul că, deși există critici constante legate de starea economiei, datele recente reflectă o încredere solidă în România.
”În concluzie, există încredere în România, de aceea investitori serioşi pun la bătaie atâţia bani. Acesta este adevărul şi adevărata imagine a economiei noastre”, a subliniat Ciolacu.
Taxele SUA au dus la o reacție globală
Anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor noi tarife vamale a stârnit reacții ferme pe plan global, alimentând temeri legate de efectele pe care această măsură le-ar putea avea asupra economiei internaționale.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a calificat decizia lui Donald Trump de a impune noi tarife vamale drept „un impact semnificativ” asupra economiei mondiale, subliniind că Uniunea Europeană va reacționa corespunzător acestei provocări.
Ursula von der Leyen a exprimat o profundă dezamăgire față de această decizie, adăugând că Uniunea Europeană este pregătită să răspundă rapid și deja lucrează la un set de măsuri de ripostă, în cazul în care discuțiile cu autoritățile americane nu vor duce la un rezultat pozitiv.
De partea cealaltă, secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, a recomandat să nu se ia nicio contra măsură pentru că acest lucru va duce la un răspuns și mai puternic.