În centrul discuțiilor la care a participat Marcel Ciolacu s-au aflat atât colaborările actuale, cât și direcțiile strategice pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.
Marcel Ciolacu a anunțat susținere totală pentru Republica Moldova
Un element central al acestei cooperări îl reprezintă Acordul interguvernamental în valoare de 100 de milioane de euro, prin care sunt finanțate proiecte concrete, menite să aducă beneficii directe cetățenilor din Republica Moldova. Aceste proiecte vizează domenii-cheie, precum infrastructura, energia și conectivitatea economică între cele două state.
Guvernul României își manifestă susținerea totală pentru obiectivul strategic al Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, considerând acest pas drept esențial pentru creșterea calității vieții cetățenilor moldoveni. Autoritățile române colaborează îndeaproape cu partenerii moldoveni pentru dezvoltarea unor proiecte comune de infrastructură în transporturi și energie, precum și pentru consolidarea mediului de afaceri transfrontalier.
Un exemplu concret al acestor colaborări este demararea, pe 26 aprilie, a lucrărilor de construcție a Podului de la Ungheni peste râul Prut, parte a Autostrăzii A8. Acest proiect reprezintă un pas important în creșterea conectivității dintre cele două state. În același timp, Autostrada A7 este un alt proiect major care va contribui la îmbunătățirea infrastructurii și a legăturilor strategice dintre România și Republica Moldova.
„În calitate de prim-ministru vă spun cu toată convingerea că Guvernul României va continua să susțină Republica Moldova pe toate palierele. Vom merge mai departe cu derularea Acordului în valoare de 100 de milioane de euro dintre guvernele statelor noastre, prin care finanțăm proiecte concrete și cu impact pentru cetățeni. Sprijinim obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru că aceasta este calea sigură să fie îmbunătățită calitatea vieții oamenilor. Lucrăm în continuare la proiectele noastre comune de dezvoltare a infrastructurii de transport, energetice și la susținerea investițiilor, inclusiv prin conectarea mediului de afaceri din România și Republica Moldova, pentru că mobilitatea este un factor determinant de susținere a competitivității economice”, a spus Ciolacu.

Participanții au discutat și despre extinderea modului de control coordonat de la punctul de frontieră Albița-Leușeni
Participanții la reuniune au discutat și despre extinderea modului de control coordonat de la punctul de frontieră Albița-Leușeni, cu scopul replicării acestuia și la alte puncte comune de trecere a frontierei. În plus, au fost analizate proiecte comune din domeniul social, menite să sprijine coeziunea și dezvoltarea comunităților din ambele țări.
Reprezentanții raioanelor din Republica Moldova și ai Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru au exprimat recunoștința față de Guvernul României pentru sprijinul constant și solid acordat. Iurie Levinschi, prim-vicepreședinte al Asociației, a transmis în mod direct mulțumirile sale, apreciind contribuția României în susținerea dezvoltării regionale a Republicii Moldova.
„Un mare mulțumesc, România”, a spus Iurie Levinschi, prim-vicepreședinte al Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, ce reunește 30 de raioane ale Republicii Moldova.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan-Radu Oprea, precum și reprezentanți ai ministerelor și autorităților guvernamentale. Discuțiile au evidențiat importanța parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, bazat pe solidaritate, dezvoltare comună și o viziune europeană partajată.