Trebuie luate măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că „este profund inechitabil” ca atunci când cetăţenii se confruntă cu greutăţi şi cu scăderea puterii de cumpărare cheltuielile statului să se extindă fără măsură, context în care solicită „o curăţenie generală în cheltuielile publice”.
„Este profund inechitabil ca atunci când cetăţenii se confruntă cu greutăţi şi cu scăderea puterii de cumpărare cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un guvern, care este alături de cetăţeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituţiile publice.
Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate. De exemplu, ar trebui eliminate toate acele ‘bonusuri de lungă durată’ din sectorul bugetar.
Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepţional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanţa în muncă”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
O restructurare a posturilor
În opinia sa, ţinând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele şi celelalte instituţii să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajaţi care, pe lângă salariu, primesc şi pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare.
„Este o sfidare să îi vedem pe acei ‘tineri pensionari’ reangajaţi la stat, uneori pe aceeaşi funcţie, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetăţenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viaţă pentru a-şi câştiga cuvenita pensie.
Solicit deci o curăţenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiţii! Dar trebuie să reducem drastic risipa”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Măsuri privind gestionarea fondurilor europene
În acest context, amintim că, Guvernul analizează, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează măsuri de simplificare şi digitalizare în vederea gestionării fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021 – 2027.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că actul normativ va fi aprobat în şedinţa de săptămâna viitoare.
Potrivit prim-ministrului, prin acest proiect vor putea fi integrate „toate lecţiile învăţate până în momentul de faţă” din derularea programelor cu fonduri europene. Sumele alocate pentru acest cadru multianual se ridică la 46 de miliarde de euro, a menţionat Ciucă.