Marcel Ciolacu a confirmat că vor fi două majorări de pensii în 2024

Marcel Ciolacu a vorbit vineri, 1 decembrie, în cadrul unui interviu televizat, despre legea privind sistemul public de pensii. El a oferit clarificările de care aveau nevoie 5 milioane de români. Declarațiile lui vin în contextul în care, miercuri, 29 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat această nouă lege a pensiilor.

În intervenția sa, premierul a confirmat modul de aplicare al noii legi, și a oferit clarificări pentru seniorii din România. Potrivit lui, legea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Prima majorare care va fi aplicată va fi cea care se va face prin indexarea cu rata inflației.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

Ciolacu a precizat că, în acest fel, 99% dintre inechitățile sistemului vor fi rezolvate.

A doua majorare va avea loc de la 1 septembrie, pe baza recalculării pensiilor.

„Anul viitor, deja nouă lege a pensiilor a fost promulgată, intră în vigoare de la 1 ianuarie. Primul lucru indexarea cu inflație, este și în noul buget și până la 1 septembrie se fac recalculări. Am avut întâlniri cu ministrul și sindicaliștii, de la 1 septembrie se vor face plățile conform recalculării pe principiile stabilite cu Banca Mondială și Comisia Europeană.

Pensiile mai mici vor crește mai mult. Se închid 99% din inechități și mi se pare corectă abordarea. M-am săturat să citesc că gradul de sărăcie cel mai mare e la noi. E unul din indicatorii cei mai importanți, când se calculează indicele de sărăcie”, a spus liderul PSD.

Premierul susține că noua lege a pensiilor nu are legătură cu alegerile din 2024

Când a fost întrebat dacă majorarea pensiilor are vreo legătură cu campania pentru prezidențiale, Ciolacu a declarat că legea este în acord cu un calendar care a fost stabilit împreună cu Comisia Europeană. În cadrul acestor negocieri cu CE intră mai multe jaloane, potrivit lui Ciolacu.

„Dacă rămânem și calculăm totul în logică electorală, ajungi să pierzi tot, dacă ești hotărât și iei deciziile corecte, e un calendar stabilit cu Comisia Europeană, nimic nu se face întâmplător.

Avem echipe tehnice, negocieri cu Comisia, avem sute de jaloane. Eu am discuții cu comisarii, de fiecare dată.

Când am fost la Malaga, am vorbit cu comisarul pe economie, o voi avea și pe această lună cu închiderea deficitului”, a mai spus premieru, pentru RTV.