Se cere reorganizarea tuturor ministerelor până pe 31 decembrie

Premierul României, Marcel Ciolacu, a cerut guvernanților români reorganizarea tuturor ministerelor până pe data de 31 decembrie 2023. În plus, în noul an, vor avea loc ședințe de guvern și de două ori pe săptămână.

„Am început cu o administrație mai suplă, prin legea de asumare, am creat cadrul legislativ ca această reformă în administrație să pornească.  Nu pot să fac o reformă pe colțul mesei, pentru că vorbim și de oameni, și de funcționalitate.

Vorbeam ieri cu domnul ministrul Sorin Grindeanu, are 53 de autorități în subordine. Ministerul Mediului, zeci de autorități. Ce am hotărât foarte clar: fiecare minister va veni în propunerea de reorganizare cu un birou unic de avizare”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

În România, nu există un parteneriat direct între clasa politică și mediul de afaceri

Şeful Executivului a recunoscut  că, până acum, nu a fost construit un parteneriat direct între Guvernul României (clasa politică) și mediul de afaceri. Potrivit spuselor sale, ultimii nouă ani au fost nouă prim-miniștri, plus sute de miniștri în doar patru ani.

În România, au existat schimbări frecvente în cadrul ministerelor. Au existat ani cu câte doi miniștri diferiți. În prezent, se încearcă să se creeze un mediu politic predictibil.

„E aproape și imposibil, în acest moment, dacă și noi nu devenim mai sănătoși. Am avut nouă prim-miniștri, în nouă ani (…), am avut sute de miniștri în patru ani de zile. Sunt ministere importante, de Finanțe, Transporturi, unde în Germania au avut ministru al Transporturilor 17 ani, același ministru.

Noi am schimbat câte doi pe an. Încercăm să creăm ceva predictibil și politic, și tot ce ne-am asumat acum să putem continua, altfel nu vom aduce echilibru”, a adăugat premierul României.

Guvernul României a alocat deja bugetul de susținere al mediului privat

Referitor la PNRR, a menționat obținerea a 1,4 miliarde de euro pentru programul REPowerEU, destinat instalării de panouri fotovoltaice și eficienței energetice în locuințe. A evidențiat sprijinul acordat direct consumatorilor, cu 60.000 de gospodării care pot accesa acest program.

Totodată, a anunțat deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” și pregătirea unei noi sesiuni cu asigurarea că nu vor exista probleme în desfășurare.

În ceea ce privește finanțarea sistemului de sănătate publică, a anunțat alocarea a 3,5 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare, cu asigurarea finanțării până la sfârșitul anului. S-au aprobat și plățile necesare pentru investiții la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul de Urgență pentru Copiii „Grigore Alexandrescu” din București.

Referitor la susținerea mediului privat, a anunțat majorarea cu 4 miliarde de lei a plafonului total al garanțiilor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest până la 31 decembrie 2023. Marcel Ciolacu a estimat că ajutoarele de stat vor fi acordate pentru circa 31.000 de companii până la finalul anului.