România a fost într-o situație critică în octombrie și s-a aflat pe marginea prăpastiei, a declarat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la scandalul banilor cash.
Marcel Ciolacu a explicat de ce a apărut scandalul banilor cash
Premierul Marcel Ciolacu afirmă că în luna octombrie, țara noastră a fost într-o situație critică, numind-o „la gura prăpastiei”, în răspuns la o întrebare legată de controversa privind banii cash.
Referindu-se la reacțiile unor români în ceea ce privește scandalul banilor cash, difuzate pe Antena 3 CNN, Ciolacu a explicat că problema nu a fost suficient explicată.
„Cu ce am greșit? A fost o propunere, nu a fost inițiată de Marcel Ciolacu. Inițial, a fost doar o intenție, dar apoi, după ce am primit informații că aceasta nu poate fi pusă în aplicare în mod real în societate, iar reacția oamenilor a fost insuficient explicată și, într-un fel, manipulată, nu am simțit nicio rușine să vin și să declar că România nu este pregătită în acest moment pentru o astfel de decizie”.
Ulterior, premierul a adăugat că în acea perioadă, România se confrunta cu o situație extrem de delicată.
„Fie că vrem să recunoaștem sau nu, România era la gura prăpastiei. Desigur, am solicitat o altă abordare, am cerut soluții, și este normal să recunoaștem că din cele zece propuneri, cinci au fost neinspirate, deoarece am exercitat presiune”.
Reorganizările nu-i aduc aplauze sau voturi
Ciolacu a spus că, în octombrie, a pus presiuni asupra miniștrilor și finațelor. El a declarat că reorganizările ministerelor și reforma din sistemul bugetar nu-i vor aduce aplauze sau voturi. De asemenea, a subliniat că a redus la jumătate numărul consilierilor. Și că, odată cu reorganizarea, s-a pus capăt posturilor de secretari de stat, șefi de agenții și posturilor desființate.
Premierul a vorbit vineri, 1 decembrie, în cadrul unui interviu televizat, despre legea privind sistemul public de pensii. El a oferit clarificările de care aveau nevoie 5 milioane de români. Declarațiile lui vin în contextul în care, miercuri, 29 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat această nouă lege a pensiilor.
În intervenția sa, premierul a confirmat modul de aplicare al noii legi, și a oferit clarificări pentru seniorii din România. Potrivit lui, legea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Prima majorare care va fi aplicată va fi cea care se va face prin indexarea cu rata inflației.Ciolacu a precizat că, în acest fel, 99% dintre inechitățile sistemului vor fi rezolvate.
A doua majorare va avea loc de la 1 septembrie, pe baza recalculării pensiilor.