Marcel Ciolacu: Ar însemna cel mai mare dezastru pentru România
Vineri, pe data de 15 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a participat la evenimentul de lansare The Tax Institute și la prezentarea studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar și impact (2015-2023)”. Acesta a felicitat inițiativa de reformă fiscală a României, ca stat care nu mai este în curs de dezvoltare, ci unul stabil.
„Vorbea domnul președinte al Senatului de o asumare politică, dar împreună, acum, ne-am asumat și stabilitatea României. Ne vom asuma în Parlamentul României și acest pachet de reduceri de cheltuieli în sistemul bugetar, de combatere a evaziunii și în primul și în primul rând, de scoatere a câtor mai multe excepții. Va veni un timp, anul viitor, când va trebui să ne asumăm împreună cu dumneavoastră. De aceea, felicit această inițiativă, o adevărată reformă fiscală a României, ca un stat, nu care mai este în curs de dezvoltare, un stat stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE și care trebuie să intre într-o logică fiscală normală.
Până atunci, eu nu îmi asum un singur lucru: să las România fără fonduri europene, să las România în afara Europei, cu toate costurile pe care le voi avea politic. Acest lucru eu nu pot să mi-l asum. Ar însemna cel mai mare dezastru pentru România.”, a declarat acesta în discursul pe care l-a susținut la eveniment.
Nu avem altă cale decât în interiorul Uniunii Europene, a subliniat șeful Executivului.
„Am ținut să vin la acest eveniment dintr-o rațiune foarte simplă. Mi se pare de bun simț ca despre fiscalitate să discutăm responsabil, așa cum o facem astăzi, cu studiile unor experți pe masă, într-un cadru riguros și respectat, cum este întotdeauna aici, la Banca Națională a României, nu în dezbateri televizate populiste și cu abordări meschine, în care personaje care câștigă milioane de euro anual, dar plătesc taxe cât un angajat cu salariul minim, țipă că le cresc taxele.”, a continuat el.
Marcel Ciolacu și-a felicitat, totodată, echipa de consultanți care a efectuat studiul.
„Vreau să-i felicit pe Gabriel Biriș și echipa sa de consultanți pentru acest studiu valoros. Sunt oameni care au apreciat sau criticat deciziile guvernărilor de stânga sau de drepta și sunt ferm convins că vor critica inclusiv deciziile guvernului pe care îl conduc, dar știu că întotdeauna critica lor a fost și va fi una argumentată solid, o critică din care se desprind și soluții, iar eu vă promit că voi ține întotdeauna cont de asemenea tip de abordare”, a afirmat acesta.
În ultimii 8 ani, s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal
Potrivit șefului Executivului, una dintre concluziile studiului a fost că în ultimii opt ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal, schimbări făcute prin vreo 100 și ceva de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență. Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiții, a afirmat acesta.
Este evident că toată legislația noastră fiscală seamănă as, cu o uriașă strecurătoare prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepții fiscale aberante, a spus Marcel Ciolacu. Nu putem să ne dorim o țară europeană ca afară, cu venituri de tip economie off-shore, adică țară paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social european, a adăugat el.
România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici și familiile cu copii în Uniunea Europeană
S-a ajuns la situația absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici și familiile cu copii în Uniunea Europeană, a spus prim-ministrul, citat de Mediafax. În același timp, a fost menținută o impozitare foarte mică, cu uriașe privilegii fiscale pentru anumite categorii de contribuabili care câștigă foarte mult, a adăugat el.
„Așa ceva, din punctul meu de vedere, nu mai poate continua. Trebuie să introducem un sistem fiscal bazat pe echitate, pe corectitudine și respect față de contribuabilul onest care își plătește corect taxele și de intoleranță totală față de evazioniști. Și îmi voi asuma răspunderea pe o reformă fiscală care preia inclusiv o mare parte dintre principiile extrem de corecte ale celor care au realizat acest studiu./ctuluc/ Scopul nostru nu este să descurajăm investițiile.
Dimpotrivă, venim cu prevederi care scutesc de la orice formă de taxare banii investiți de companiile din România. Vom susține și proteja start-up-urile. Suntem dispuși să ajutăm prin toate mecanismele posibile producția și procesarea în România.”, a declarat șeful Executivului.
Realizările studiului pot fi utilizate pentru ca România să progreseze
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că nu se vor mai tolera permite profiturile mascate și externalizate, optimizările fiscale. Totodată, s-a arătat convins că putem utiliza contribuția realizărilor acestui studiu pentru ca România să progreseze.
„Ce nu voi tolera, însă, este simplu: șmecheria, banii făcuți doar din firme care au un angajat, un computer și emit facturi, pentru că e clar că acolo e doar un contract de muncă mascat, pentru a nu plăti taxele pe muncă. Nu vom mai permite profiturile mascate și externalizate, optimizările fiscale.
Nu mai putem accepta că doar cei mulți și fraieri plătesc și cei șmecheri nu. Sunt convins că putem folosi contribuția valoroasă a realizărilor acestui studiu, așa cum putem utiliza experiența oamenilor de valoare din BNR, a celor din Consiliul Fiscal și a antreprenorilor români, fiindcă toți avem un scop comun: să găsim cele mai corecte și echitabile soluții pentru a duce țara înainte. Vă mulţumesc foarte mult”, a conchis șeful Executivului.