Marcel Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: captură ecran Facebook, Partidul Social Democrat

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, marţi, că România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, exact așa cum prevede si PNRR. Acesta susține că reorganizarea ministerelor și a instituțiilor publice a dus până acum la desființarea a aproximativ 5000 de posturi, cu toate că în anul 2023 au fost desființate a 200.000 de posturi vacante.

Marcel Ciolacu cere o reformă a sistemului bugetar

Marcel Ciolacu a subliniat marți că România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar conform prevederilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și a subliniat că fiecare angajat la stat ar trebui să aibă obiective specifice de realizat.

Premierul a precizat că, anul trecut, salariile au fost majorate doar în domeniile sănătății și învățământului. El a menționat că cheltuielile cu salariile au crescut în aceste sectoare în urma unei crize sociale și a celei mai mari greve din sistemul de învățământ.

”Cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ”, a spus Ciolacu.

Reforma bugetară a fost solicită și de OECD

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România are nevoie de o reorganizare a aparatului bugetar. El a explicat că cadrul legal necesar pentru această reorganizare este prevăzut în PNRR și că țara are nevoie de o reformă bugetară, inclusiv de stabilirea unor obiective pentru fiecare angajat al sistemului bugetar, așa cum solicită Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

”În acest moment cardrul legal pentru o reorganizare a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR, România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie pentru fiecare lucrător al sistemului bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai declarat că au fost eliminate 200.000 de posturi vacante. El a subliniat că această decizie nu a fost luată arbitrar, explicând că atunci când a fost adoptată legea, cele 200.000 de posturi erau deja vacante și au fost eliminate, cu excepția celor din învățământ și sănătate, care constituie o treime din sistemul bugetar. De asemenea, premierul a arătat că au fost tăiate 200.000 de posturi vacante.

”Asta nu înseamnă că vine un Guvern sau un prim-ministru care taie din pix. Când am dat legea, 200.000 de posturi erau vacante, pe care le-am tăiat. Am făcut excepţie la învăţământ, care reprezintă o treime din sistemul bugetar, şi la sănătate”, a mai precizat Marcel Ciolacu.