Marcel Ciolacu vrea o reformă administrativ-teritorială de urgență

Premierul României, Marcel Ciolacu, crede că România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială. A dat asigurări că își asumă această reformă cu toate riscurile pentru că nu mai este posibil să continuăm în aceleași condiții.

Potrivit spuselor sale, statul nu poate investi în școli cu doar 2 elevi și nu este normal ca o primărie cu 500 de locuitori să aibă serviciu de achiziții publice. Din punctul lui de vedere, nu mai trebuie să se irosească banii publici în felul în care cred alții că este bine. Alte state au realizat acest tip de reformă cu mult înaintea României și, atunci când au primit fonduri europene, au făcut reforma administrativ-teritorială pentru a le accesa mai ușor.

„Părerea mea este că durează prea mult. Suntem oameni de stat și trebuie să luăm decizii. Ce am fost de acord cu toții este că nu trebuie să avem o abordare paușală de tipul sub 5000 de locuitori nu trebuie să aibă primărie. România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială. Dacă vrem să găsim motive să nu o facem, sunt ferm convins că le găsim. Eu vă spun că mi-o asum cu toate riscurile, nu mai putem continua așa.

Statul nu poate să investească în școli cu 2 elevi, nu se poate ca o primărie cu 500 de locuitor să aibă serviciu de achiziții publice. Nu mai putem să ne batem joc de banul public așa cum credem noi că este bine. Alte state au făcut asta cu mult înaintea noastră, când au venit fondurile europene ei au făcut reforma administrativ-teritorială pentru a accesa mai ușor. Ei au mers cu 3 proiecte mari, noi am mers cu 10.000 de proiecte și asta ne-a costat”, a declarat, vineri, oficialul român în cadrul unei conferințe de presă.

Mesajul premierului României pentru USR

Acesta a vorbit și despre decizia Executivului de a închide urnele din străinătate la 21:00, ora României, ci nu la ora locală. Potrivit spuselor sale, decizia coaliției de guvernare este una normală. El a respins criticile venite din partea USR, care susține că Executivul taie mai multe ore de vot pentru românii din Diaspora.

El știe că este firesc ca Opoziția să critice Puterea pentru că așa funcționează democrația, dar a ținut să le reamintească tuturor că Executivul nu a fost inițiatorul acestei măsuri, ci Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne. Românii din Diaspora vor avea drept de vot timp de trei zile. Numărul secțiilor de votare s-a dublat, încercându-se astfel ca aceștia să nu fie nevoiți să se deplaseze mai mult de 10-20 de kilometri. Statul român a făcut eforturi corecte și necesare în acest sens.

„E normal ca Opoziția să critice Puterea, așa funcționează democrația. Guvernul nu e inițiatorul, inițiatorul a fost Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne. Românii din diaspora au drept de vot trei zile și s-a dublat numărul de secții, încercând ca românii să nu se deplaseze mai mult de 10-20 kilometri. Statul român a făcut niște eforturi corecte și necesare. Oriunde în lume, când în țară e un proces de votare, când se închide acolo procesul de votare, acesta nu mai continuă în alt stat”, a explicat social-democratul.