Aderarea României la spațiul Schengen maritim este extrem de importantă
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că aderarea României la spațiul Schengen maritim est extrem de importantă. Asta deoarece se urmărește dezvoltarea Portului Constanța. Potrivit șefului Executivului, este pentru prima dată în 13 ani când țara noastră are un acord cu Austria, iar procesul este ireversibil.
”România, după data de 23 anul acesta şi luna aceasta are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen maritim, unde ne interesează foarte mult dezvoltarea Portului Constanţa şi aerian. În primul rând trebuie să ne pregătim pentru anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei să finalizăm intrarea totală în Spațiul Schengen a României”, a declarat el la România TV.
Marcel Ciolacu a reiterat că de 13 ani, România îndeplinește cerințele de aderare la spațiul Schengen.
”Este prima oară când avem un acord politic de aderare parţială. Cu alte cuvinte, din acest moment tot procesul este ireversibil”, a spus acesta.
Nu se va organiza un Consiliu JAI
Premierul a mai spus că nu se va mai face un Consiliu JAI pentru decizia de aderare a României la spațiul Schengen maritim și aerian.
”Nu cred că se mai face Consiliu JAI, o să fie un vot al reprezentanţilor fiecărui stat şi se va face această procedură ţinând cont că mai sunt 2 zile până la anul nou (…) În acest moment documentele sunt la jurişti la Comisie şi la Guvernul austriac pentru ultima formă care va fi înaintată tuturor reprezentanților UE”, a declarat el.
Negocierile continuă
Pe 28 decembrie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a comunicat că discuțiile privind extinderea spațiului Schengen sunt în desfășurare. În ziua precedentă, România și Bulgaria au anunțat că vor deveni membre ale spațiului Schengen cu frontierele aeriene și maritime din martie 2024. În acest context, oficialul austriac a expus condițiile stabilite de Viena pentru realizarea acestui pas.
Austria a stabilit primele două condiții pentru admiterea Bucureștiului și Sofiei în spațiul Schengen. Prima este sporirea operațiunilor desfășurate de Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) în Bulgaria. A doua o reprezintă obținerea de finanțare de la Comisia Europeană pentru a asigura o protecție solidă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Viena vrea intensificarea controalelor la frontierele terestre
Ministerul de Interne de la Viena a evidențiat că susține intensificarea controalelor la frontierele terestre. De asemenea, a impus cerința ca România și Bulgaria să preia responsabilitatea pentru gestionarea solicitanților de azil. S-a referit, în special pe cei proveniți din Afganistan și Siria.
La începutul lunii decembrie, Gerhard Karner a propus să se renunțe la restricțiile impuse de frontierele Schengen privind traficul aerian cu Bulgaria și România. Propunerea vizează implementarea unor controale mai riguroase la frontiere. Astfel, s-ar înlocui actualul regim de liberă circulație.
Karner a reiterat că, în prezent, nu se desfășoară negocieri referitoare la integrarea în Spațiul Terestru Schengen. Așadar, nu a fost stabilit niciun termen-limită. Mai multe puteți citi aici.