România va pune capăt dependenței energetice, este sigur premierul Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în viitorul apropiat, România va pune capăt dependenței energetice. Mai mult, va deveni, la rândul său, furnizor de energie, a adăugat el după întâlnirea cu secretarul de stat Jennifer Granholm.
„În viitorul apropiat, România va pune capăt dependenței energetice și va deveni la rândul său un furnizor în regiune. Sprijinul administrației SUA și a secretarului de stat Jennifer Granholm rămâne esențial pentru a progresa cu succes ca hub regional și pentru a implementa tehnologii de ultimă generație”, a scris acesta pe X.
In the near future Romania will put an end to energy dependency & will became in its own turn a provider in the region. The support of the 🇺🇸 Administration & @SecGranholm remains paramount to successfully progress as a regional hub and to implement state-of-the-art technologies. pic.twitter.com/yRv3ROnayt
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) December 5, 2023
Șeful Executivului a avut, anterior, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, o întrevedere cu Secretarul de stat american Antony Blinken.
Agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA sau includerea României în programul Visa Waiver.
S-a discutat, de asemenea, aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene.
România face progrese în ceea ce privește modernizarea armatei
Amintim că luni, pe data de 4 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Secretarul American al Apărării, Lloyd J. Austin. Aceștia au discutat despre evoluțiile semnificative în domeniul apărării, atât în relațiile bilaterale, cât și în cadrul NATO. Au fost evidențiate progresele României în modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare, precum și în consolidarea apărării cibernetice.
De asemenea, au fost abordate aspecte legate de stabilitatea regională și rolul de lider al României în acest context.
Marcel Ciolacu a subliniat nevoia de cooperare sporită cu SUA, nu doar în domeniul securității, ci și în cel economic. A fost menționată și importanța implicării companiilor americane în dezvoltarea industriei naționale de apărare.
Șeful Executivului a reiterat angajamentul României de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare și a subliniat importanța profilului sporit al Mării Negre pe agenda NATO. De asemenea, a fost discutată necesitatea eforturilor comune pentru asigurarea stabilității Republicii Moldova, în fața atacurilor hibride din partea Federației Ruse.
La rândul său, Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidențiat excelenta colaborare dintre Statele Unite și România, ca parteneri strategici și aliați. Mai multe puteți citi aici.