Marcel Ciolacu: Avem o secetă acută în zona de sud și de est

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că România nu se confruntă cu probleme de securitate alimentară, datorită investițiilor recente în sistemele de irigații. Aceste declarații au fost făcute după o vizită la sistemul de irigații SPA Nămoloasa, alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ciolacu a recunoscut că România se confruntă cu o secetă acută, afectând în special regiunile de sud și est, unde aproximativ două milioane de hectare de teren agricol sunt afectate.

Premierul a subliniat că, deși capacitatea de irigare a crescut semnificativ, fiind în prezent la 1,6 milioane de hectare, există încă zone care necesită investiții suplimentare. Anul trecut, sistemele de irigații acopereau doar 750.000 de hectare.

„Este evident că avem o secetă acută, în primul rând în zona de sud şi de est, sunt afectate în jur de două milioane de hectare. Am avut, deja, o discuţie preliminară cu ministrul Finanţelor şi cu domnul ministru al Agriculturii. A rămas că cei doi miniştri se aşează la masă şi revăd priorităţile din bugetul Ministerului Agriculturii, care, ţin să vă spun, este cel mai mare buget postdecembrist. Şi cred că avem, până acum, dublul plăţilor directe din bugetul de stat, iar cu ceea ce venim acum pentru calamităţi, cu plăţile pentru cele două milioane de hectare, aproape o să triplăm suma din bugetul de stat”, a declarat Ciolacu.

secetă, secetă pedologică, secetă
Sursă: Dreamstime

Critici privind fondurile din PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a criticat excluderea unor fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care ar fi trebuit să fie destinate dezvoltării sistemelor de irigații. Ciolacu a subliniat că, dacă ar fi fost disponibile cele 3 miliarde de euro prevăzute inițial, ar fi ajutat semnificativ în extinderea capacității de irigare. El a menționat că se vor propune investiții multianuale pentru a crește suprafața irigată în alte părți ale țării, în special în zonele afectate de secetă.

„Categoric că ne-ar fi ajutat imens să avem sume prinse în PNRR şi nu scoase din PNRR, cel puţin 3 miliarde de euro, cum gândisem. Am stat cu domnul ministru, o să venim cu propunere şi la Ministerul Finanţelor să facem aceste investiţii multianuale, astfel încât să mărim hectarele care pot fi irigate în alte părţi ale ţării, fiindcă, repet, aceste calamităţi sunt în primul rând în sud şi în est. Sunt suprafeţe întinse şi sunt foarte mulţi agricultori loviţi, pentru că n-au am mai apucat de trei ani să aibă un an bun de recoltă”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a afirmat că investițiile în irigații sunt esențiale pentru asigurarea securității alimentare a României. În ciuda provocărilor legate de secetă, Ciolacu a declarat că țara este în afara oricărui pericol privind securitatea alimentară datorită extinderii capacității de irigare. El a subliniat importanța menținerii acestui ritm de investiții pentru a asigura stabilitatea producției agricole.

„Capacitatea României de irigare este de 2,7 milioane de hectare din cele aproximativ, parcă, 7 milioane. Faţă de anul trecut am pornit de la irigaţii pe 750.000 de hectare şi am ajuns în acest moment la 1,6 milioane de hectare irigate. Din cei parcă 4.000 de kilometri de canal irigabil, am reabilitat 2.600, urmând, categoric, concomitent, găsite şi soluţii de extindere a sistemului, pentru că el este limitat la 2,7 milioane de hectare”, a declarat șeful Executivului.

Planuri pentru agricultorii afectați de secetă

Marcel Ciolacu a explicat că se va acționa diferențiat în funcție de gradul de afectare al zonelor agricole. De exemplu, în Timișoara s-au obținut aproape 9 tone de grâu per hectar, în timp ce în alte zone, producția a fost mult mai scăzută.

„La Timişoara au scos aproape 9 tone (n.r. – de grâu), vedem că şi la Brăila şi aici 6-7 tone, s-au scos şi 1,2 tone, deci vom acţiona diferenţiat, în funcţie de cine este cu adevărat afectat”, a spus premierul.