Marcel Ciolacu rămâne optimist
Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj de stabilitate, în ultima ședință a actualului guvern, în contextul anunțului făcut de agenția de rating Fitch, care a modificat perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la „stabilă” la „negativă”. Agenţia de rating Fitch a confirmat, totodată IDR la ‘BBB-‘, printre motivele invocate fiind cele care ţin de factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile.
Potrivit spuselor sale, România se confruntă cu turbulențe cauzate de instabilitatea politică și anularea alegerilor prezidențiale. Totuși, el a dat asigurări că aceste incertitudini vor fi eliminate prin crearea unei majorități pro-europene și a unui nou Guvern care să continue reformele și investițiile din PNRR și planul bugetar structural, angajate la nivel european.
Șeful Executivului le-a reamintit tuturor că România a trecut prin crize economice, sanitare și energetice, dar și prin criza provocată de războiul de la graniță. El este încrezător că țara va depăși și această perioadă dificilă, având mecanisme de stabilizare automată și capacitatea de a mobiliza toate resursele necesare pentru a reveni pe un drum stabil.
„Este emoţionant, fiind ultima şedinţă de Guvern. Aş vrea să mulţumesc tuturor membrilor Guvernului pentru munca depusă. Nu a fost un mandat uşor, am avut de trecut prin multe situaţii grele şi cred că nici mandatul viitorului Executiv nu va fi simplu. Va fi tot despre securitate şi economie.
Am un mesaj cu privire la viitorul țării. România trece prin turbulențe cauzate de instabilitatea politică și anularea alegerilor prezidențiale. Vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorități pro-europene și a unui nou Guvern are să deruleze reformele și investițiile din PNRR și Planul bugetar structural, angajate la nivel european.
Am trecut prin criza economică, sanitară, energetică și prin cea declanșată de războiul de la granițe. Vom trece solidar și peste această perioadă. România are mecanisme de stabilizare automată și avem capacitatea de a mobiliza toate resursele la dispoziție pentru a reveni pe un drum stabil”, a spus oficialul român.
Fitch schimbă perspectiva României de la stabilă la negativă
Revizuirea făcută de Fitch a fost influențată în mare parte de criza politică profundă din România. Anularea rezultatelor primei runde a alegerilor prezidențiale din 2024, câștigate de Călin Georgescu, a generat multe controverse.
Curtea Constituțională a României (CCR) a justificat anularea prin „interferențe externe”, ceea ce a dus la și mai multe tensiuni politice. Prelungirea mandatului președintelui României, Klaus Iohannis, până în martie 2025 a creat și mai multă incertitudine politică, făcând mai greu să se aplice reformele necesare. De asemenea, alegerile parlamentare recente au dus la un parlament fragmentat, cu o creștere a partidelor anti-europene și extremiste.
Este posibil ca până la sfârșitul anului 2024 să se formeze o coaliție pro-europeană, dar nu este sigur dacă aceasta va rezista. Instabilitatea politică face mai dificil pentru autorități să ia măsuri care să stabilizeze economia.