Ce pretenții teritoriale poate avea România asupra Ucrainei. Ciolacu: Nu voi influența istoria

marcel ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, captură ecran

Premierul Marcel Ciolacu a comentat vineri, pe 9 februarie, afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a spus că României și Ungariei li s-au luat o parte din teritorii, care au fost ulterior date Ucrainei.

Marcel Ciolacu contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin

Marcel Ciolacu a spus că înțelege manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin.

”Nici eu nici dvs nu o să influenţăm vreodată istoria. Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin.

România, când a aderat la Uniunea Europeană, a încheiat acorduri, fiindcă a fost obligată ca toate ţările membre ale Uniunii Europene să încheie acorduri privind suveranitatea teritorială şi graniţele fiecărui stat.

De aceea câteodată mai mă supără când aud, mai ales când vin alegerile, acea poveste cu ungurii sau maghiarii care vin şi ne fură Ardealul”, a explicat acesta.

Șeful Guvernului a spus că Ucraina este un stat suveran și independent, iar poporul ucrainean este suveran să își decidă destinul. El a adăugat că în acest război, agresorul este Vladimir Putin.

”În ceea ce priveşte cum s-a format Ucraina, eu vă spun un singur lucru, Ucraina este un stat suveran şi independent, iar poporul ucrainean este suveran să-şi decidă destinul, cum şi noi ni-l decidem pe al nostru.

Agresorul în acel război este Vladimir Putin. Restul, cum vrem să prezentăm istoria şi cum s-o reaşezăm cum ne convine, m-aţi pierdut de client”, a declarat premierul.

Teritorii din România, Ungaria și Polonia ar fi fost cedate Ucrainei

În încercarea sa de a susține că Ucraina este o entitate statală artificială creată de Stalin, Vladimir Putin a afirmat într-un interviu acordat controversatului jurnalist Tucker Carlson că teritoriile cedate de Stalin Ucrainei fuseseră anterior parte din România, Ungaria și Polonia înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin a sugerat că ar fi fost „cel puțin de înțeles” dacă aceste țări ar fi revendicat aceste teritorii. Cu toate acestea, el a negat că ar fi încurajat vreodată premierul naționalist maghiar Viktor Orban să acționeze în acest sens.

Vladimir Putin/SURSĂ FOTO: Captură ecran X, Tucker Carlson

Putin consideră că Ucraina este un stat artificial

Așadar, celebrul jurnalist american Tucker Carlson a efectuat un interviu cu președintele rus Vladimir Putin.

În cadrul discuției desfășurate la Kremlin, liderul rus a menționat și România.

Președintele Federației Ruse a oferit o scurtă lecție de istorie. Acesta a explicat motivul pentru care consideră că Ucraina este un stat artificial. El a subliniat faptul că Ucraina a primit teritorii de la Polonia, Ungaria și România după cel de-al Doilea Război Mondial.

“După Al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit pe lângă teritoriile care aparțineau Poloniei, teritorii care aparțineau Ungariei și României. Așadar, România și Ungaria au rămas fără o parte din teritorii, care au fost date Ucrainei. Așadar, avem toate motivele să credem că Ucraina e un stat artificial”, a spus el.

Jurnalistul american l-a întrebat apoi pe Vladimir Putin dacă crede că Ungaria ar trebui să revendice acele teritorii. Putin a răspuns că nu poate afirma cu certitudine acest lucru.

Totuși, a subliniat că, potrivit viziunii lui Stalin, Ungaria ar avea dreptul să-și recapete acele teritorii.

“Nu știu sigur dacă ar trebui să facă asta, dar pe vremea lui Stalin, în care s-au încălcat drepturile omului, s-ar putea să spună că ar avea dreptul să își reia teritoriile”, a continuat liderul de la Kremlin.

Ulterior, Tucker Carlson l-a întrebat dacă a discutat vreodată cu Viktor Orban despre posibilitatea ca Ungaria să revendice o parte din teritoriul Ucrainei.

Vladimir Putin a declarat că nu a avut niciodată o astfel de conversație. Liderul de la Kremlin a spus că nu a avut nicio discuție în acest sens. Totuși, este conștient că locuitorii de origine maghiară din regiune doresc să se întoarcă la granițele anterioare. Mai multe puteți citi aici.