Roşia Montană, în UNESCO din cauza lui Cioloș. Marcel Ciolacu: Nu ştiu cât vom pierde

Rosia Montana

Rosia Montana / SURSA FOTO: Dreamstime

Marcel Ciolacu a făcut, sâmbătă, vizite de lucru în numeroase locații din Tulcea. Ulterior, el a făcut declarații de presă în cadrul Conferinţei Judeţene a PSD Tulcea. Premierul a discutat și despre Roşia Montană, care a intrat în UNESCO cu ajutorul lui Dacian Cioloş.

Marcel Ciolacu îl critică pe Dacian Cioloş pentru intrarea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

La Tulcea, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Dacian Cioloş ar trebui să se abțină de la orice discuții referitoare la Dosarul Roșia Montană.

El a spus asta având în vedere că în ultimele momente ale mandatului său de premier, Cioloș a semnat pentru includerea acestuia în lista patrimoniului UNESCO. Potrivit lui Ciolacu, acest lucru se petrecea în timp ce Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni.

Potrivit premierului, Cioloș a luat această decizie în ciuda avertismentelor venite din partea tuturor ministerelor și juriștilor. Potrivit acestora din urmă, România are toate șansele să piardă procesul.

„În ziua când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni (…) în timp ce primul ministru al României s-a dus să-şi ia mandatul de la preşedintele României, pe ultimele minute de prim-ministru, Dacian Cioloş semna ca Roşia Montană să intre în UNESCO.

Cu toate că avea de la toate ministerele, de la toţi juriştii, zeci de informări că, dacă va face acest lucru, acela va fi obiectul procesului şi există pericolul ca România să piardă acel proces. Ăsta este adevărul”, a precizat premierul în cadrul Conferinţei Judeţene a PSD Tulcea.

Premierul a anunțat publicarea documentelor referitoare la comisia UNESCO

Premierul a subliniat că toate documentele existente în Parlament, în comisia UNESCO și în Guvernul României vor fi făcute publice. Totodată, Ciolacu îi acuză pe Cioloș și Orban că au „distrus România”.

„Îi spun domnului Cioloş, că am văzut că este foarte vocal în ultimul timp, ce am spus şi domnului Cîţu: «Multă sănătate, dar lăsaţi-ne în pace». Am pierdut 1.000.000.000 cu vaccinurile.

Au furat în pandemie, domnule Orban, nu ştiu cât vom pierde sau dacă vom pierde cu Roşia Montană, bă, da, aveţi bunul simt să staţi în casă, lăsaţi-ne în pace.

N-aţi salvat România, aţi distrus România, asta s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat Ciolacu.

Premierul Ciolacu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Gabriel Resources a inițiat proceduri legale la nivel internațional împotriva statului român pentru blocarea proiectului de exploatare a aurului în zona Roșia Montană. Se așteaptă o hotărâre în luna martie pentru acest dosar.

Suma despăgubirilor pe care România ar putea fi obligată să le plătească se anunță a fi extrem de substanțială.

Ce se întâmplă, de fapt, la Roșia Montană?

Roșia Montană este o localitate situată în județul Alba, în zona Munților Apuseni din România. Este cunoscută în principal pentru resursele sale minerale. În special pentru zăcământul de aur și argint. De-a lungul istoriei, Roșia Montană a fost un important centru minier. Aceste activități au o tradiție îndelungată în zonă, datând încă din perioada romană.

În ultimele decenii, Roșia Montană a fost în centrul unor dezbateri aprinse legate de planurile de dezvoltare minieră și de impactul asupra mediului înconjurător și a patrimoniului cultural. Un proiect minier propus în zonă a stârnit controverse și proteste pe scară largă, deoarece ar fi implicat utilizarea cianurii în procesul de extracție a aurului, ceea ce ar fi avut un impact semnificativ asupra mediului și comunității locale.

De-a lungul anilor, Roșia Montană a devenit un simbol al luptei pentru protejarea mediului înconjurător și a patrimoniului cultural, iar discuțiile legate de viitorul său continuă să fie de actualitate în societatea românească.