România vizează integrarea în Spațiul Schengen din anul 2025

România își propune să adere la Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut mai multe discuții cu cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer. Deciziile lor privind acest subiect urmează să fie clarificate în cadrul Consiliului Miniștrilor de Interne ai UE, programat pentru 13 decembrie 2024.

Un acord mai rapid ar putea fi facilitat de includerea Partidului Social-Democrat (PSD) în viitoarea coaliție guvernamentală a Austriei, fiind încrezător în succesul demersurilor. Obiectivul României de a adera la Spațiul Schengen în 2025 este o „mare victorie” atât pentru cetățeni, cât și pentru Executiv, crede el.

Schimbările politice din Olanda sunt importante și pentru România

România urmărește cu interes și schimbările politice din Olanda, având în vedere impactul lor asupra deciziilor europene.

Veto-ul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen a fost o decizie internă care a generat daune. Totuși, este importantă menținerea unor relații bilaterale pozitive, atât politice, cât și economice. Parteneriatele de lungă durată între cele două țări, investițiile austriece în România și numărul semnificativ de români care trăiesc în Austria nu ar trebui afectate de dispute politice.

Der Standard: – Ați anunțat în presa românească faptul că, de la 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria vor beneficia de libertatea de circulație în spațiul Schengen. V-ați înțeles deja cu cancelarul austriac pe acest subiect?

Marcel Ciolacu: – Am avut mai multe discuții cu cancelarul Karl Nehammer, ultima dintre ele marți. Când miniștrii de interne ai României, Bulgariei și Austriei se vor întâlni vineri la Budapesta, se va lua o decizie pentru data de 13 decembrie, când are loc Consiliul Miniștrilor de Interne ai UE. Este important să așteptăm și ce se întâmplă în Țările de Jos, unde coaliția guvernamentală s-a schimbat. În ceea ce privește Austria, sunt încrezător că, în cazul unei coaliții care să includă și Partidul Social-Democrat, se va ajunge mult mai ușor la o înțelegere. Va fi o mare victorie pentru poporul român și pentru guvernul României. Așteptăm ca România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând din 2025. Acesta este momentan obiectivul României.

Der Standard: – Veto-ul Austriei privind Schengen a cauzat multe daune. Care sunt acum relațiile cu Austria?

Marcel Ciolacu: – Veto-ul a fost o decizie de politică internă a Austriei și a avut, desigur, un impact negativ. Dar este mult mai important să vedem relațiile bune, politice și economice, dintre România și Austria, parteneriatele care durează de ani de zile, investițiile austriecilor aici, precum și numeroșii români care au ales Austria ca a doua casă. Aceste lucruri nu trebuie în niciun caz afectate de un veto.

România și Ungaria au colaborat strâns pentru atingerea obiectivelor comune la nivel european. Strategia comună stabilită cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a dat rezultate și a confirmat progresul în negocierile cu Austria. În discuția telefonică recentă cu Karl Nehammer, Marcel Ciolacu a reiterat angajamentul României de a proteja frontierele externe ale Uniunii Europene (UE). În acest context, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat public că România și Bulgaria sunt pe punctul de a intra complet în Schengen.