Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că nu va crește nicio taxă și că reforma fiscală nu va afecta cetățenii obișnuiți. Cu toate acestea, el a subliniat că se va renunța la excepțiile fiscale care au existat în trecut și care au adus instabilitate bugetară.

Nu va crește TVA, inclusiv la alimente și medicamente

Ciolacu a menționat că există recomandări din partea unor organizații precum Banca Mondială, FMI și Comisia Europeană, dar că deciziile se bazează pe nevoile și contextul specific al României.

În ceea ce privește creșterea TVA, premierul Marcel Ciolacu a spus că acesta va rămâne la nivelul actual.

„Un singur lucru m-a întrebat doamna președinte a Comisie, Ursula von der Leyen: „Marcel, ce venituri din PIB are România?”. Și i-am zis fără nicio reținere: „Cele mai mici din UE, respectiv 27%”. Plecăm de la această cifră. Nu o să cresc TVA, nu o să cresc TVA la alimente și la medicamente. Ar aduce austeritate adevărată. (…)

Trebuie să învățăm din greșelile făcute atunci. În 2010 am tăiat 25% din veniturile oamenilor, am prăbușit consumul și mai mult – am mărit TVA de la 19% la 24%. În momentul acela am distrus toată puterea de cumpărare a românilor. De fapt, am transmis aceeași povară la toată lumea, indiferent de veniturile pe care le avem”, a spus Ciolacu la Antena 3.

Premierul a explicat că o creștere a TVA cu un punct procentual aduce 0,5% în plus la inflație. El a punctat că „am reușit să avem TVA cu o singură cifră și o să menținem prin toate măsurile”.

Premierului i „s-a acrit” de excepții

Marcel Ciolacu a spus că se va renunța la excepțiile fiscale care au creat complexitate în sistemul fiscal și au afectat stabilitatea bugetară. Evaziunea fiscală este un alt aspect critic, a mai spus Ciolacu. Premierul a subliniat că evaziunea fiscală în România înseamnă 160 de miliarde de lei, iar „excepțiile” înseamnă 75 de miliarde de lei anual.

„Noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Nu poți să reglezi anumite măsuri fiscale și veniturile bugetare dacă nu te uiți la toate palierele. Noi avem excepții. Eu nu mai suport cuvântul „excepții”. De când sunt prim-ministru mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informații de la Finanțe cu privire la excepții la excepții … nu se poate așa ceva.

Am distrus această țară prin 5.000 de excepții într-o sută de acte normative. Niciunde în lume … Noi dorim acum să accedem la OECD. Intrăm în rândul țărilor dezvoltate. E mai important decât Schengen din punct de vedere economic. (…) Este foarte important. Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepții”, afirmă premierul.