Marcel Ciolacu a vizitat Șantierul Naval Constanța
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a efectuat, vineri, o vizită la Șantierul Naval Constanța, de unde a și susținut o declarație de presă.
Acesta a spus că Șantierul Naval Constanța este în punct de reper în domeniu. Potrivit lui, Șantierul Naval Constanța este pe primul loc la construcția de tancuri petroliere și chimice.
De altfel, ocupă locul trei mondial în ceea ce privește construcția acestora.
“Cu adevărat, am încercat împreună cu doamna ministru, cu domnul ministru, să vedem cât mai mult dintr-un șantier narval, Șantierul Naval Constanța, un punct de reper în domeniu. Numărul unu la construcția de tancuri petroliere și chimice şi cred că numărul trei mondial, numărul unu în Europa. Cu alte cuvinte, aici începem și construim nave de la zero până le finalizăm, dar există și o activitate de reparații, atât pentru zona civilă, cât și zona militară”, arată șeful Guvernului.
Industria românească se dezvoltă
Prim-ministrul a mai spus că, în România, există în continuare industrie națională și că aceasta se dezvoltă. El a precizat că se vorbește prea mult despre faptul că nu mai există industrie românească.
“O privatizare de excepție, aș spune. Noii proprietari nu au vândut absolut nimic din tot ceea ce au privatizat, dimpotrivă, au dezvoltat o industrie cu o tradiție la dumneavoastră din 1892 parcă, sper să nu fi greșit. Și cu certitudine această tradiție va continua. Cred că vorbim mult prea mult că nu mai avem industrie în România, că nu mai dezvoltăm industria, că s-a ales praful de țara noastră.
Credeţi-mă, cel puțin în ultima perioadă, mai ales după ce am vizitat și Uzina Dacia, după ce am vizitat și Uzina Ford de la Craiova, acum și pe Şantierul Naval, și mâine mai avem anumite vizite împreună cu doamna ministru și domnul ministru, industria românească se dezvoltă și există”, arată șeful Guvernului.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, anul trecut, România a exportat cu 1,3 procente mai mult. În ceea ce privește importurile, ele au scăzut cu 3,2 procente.
Premierul mai spune că deși nu este suficient, lucrurile se află într-o direcție corectă.
“Mai mult, ne arată cifrele că anul trecut am exportat mai mult cu 1,3% și am importat mai puțin cu 3,2%. Vedem și ponderea industrială în formarea PIB-ului. Lucrurile cu adevărat… nu este suficient, dar din punctul meu de vedere, ca și prim-ministru, lucrurile sunt în direcția corectă”, spune premierul.
România trebuie să se implice mai mult
De asemenea, Marcel Ciolacu mai spune că este nevoie de o mai mare implicare. Acesta adaugă că este nevoie și de fonduri direcționate către industrie.
El spune că s-a înregistrat, pentru prima dată, o creștere economică pe investiții.
“Ne trebuie mai multă implicare – şi aici am făcut o mare promisiune, că, în primul rând şi în primul rând, n-o să-i încurc. Ne trebuiesc mai multe fonduri direcționate pe zona industrială. Avem o creștere economică pentru prima oară pe investiți, atât pe investițiile directe, dar mai ales pe investițiile din fonduri europene, şi aici domnul Câciu poate detalia absolut tot, în zona de transporturi, unde este Sorin Grindeanu, dar și pe export.
Trebuie să existe și investiții și încurajarea din partea statului pe investiții în zona industrială, nu numai investițiile din zona infrastructurii. Numai așa, chiar dacă am avut un deficit mai mare decât cel pe care și l-au asumat cei care au adus acest deficit, această valoare, este pentru prima oară când investițiile depășesc deficitul, cu alte cuvinte, n-am avut un deficit pe consum”, continuă el.
Forța de muncă, o problemă
Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că a identificat o mare problemă la Șantierul Naval Constanța. Aceasta se regăsește și la Ford și la Dacia.
Este vorba despre forța de muncă calificată.
“Și marea problemă pe care am găsit-o și la Ford, și la Dacia, și aici, la Șantierul Naval Constanța, este forța de muncă calificată. Aici trebuie, împreună cu patronatele, cu sindicatele, și cu Ministerul Învățământului, și cu Ministerul Muncii trebuie să accelerăm și să avem un plan național pentru învățământul dual.
Felicit pe dl. Bosînceanu. Deja are 150 de elevi în șase clase, în învățământ dual. Este evident că ne trebuie mult mai multă forță de muncă calificată ca să ne putem dezvolta”, arată prim-ministrul.
De asemenea, el a mai spus că-și dorește ca românii să se întoarcă acasă de peste hotare. Pentru ca acest lucru să devină realitate, statul trebuie să ia mai multe măsuri.
“Eu îmi doresc cel mai mult ca românii noștri să înceapă să se întoarcă acasă cu adevărat. Pentru a face acest lucru, și statul trebuie să creeze acele servicii publice pe care ni le dorim cu toții de foarte, foarte mult timp, dar, cum am dovedit că se poate în infrastructura critică, cred că putem face și în zona învățământului și în zona de sănătate și să ducem cu adevărat România acolo unde îi este locul”, a conchis prim-ministrul.