Premierul Marcel Ciolacu a exprimat joi, 4 aprilie, aprecierea că, până la finalul anului 2024, inflaţia va scădea sub 5%. În opinia sa, România va respecta deficitul bugetar propus.

Ciolacu a subliniat că inflaţia a fost adusă într-o zonă rezonabilă şi va continua să scadă. De asemenea, el a menționat că intervențiile guvernamentale, cum ar fi plafonarea prețurilor la energie, au contribuit la menținerea inflației sub control.

Marcel Ciolacu susține că vom avea o inflaţie sub 5%

Aceste declarații au fost făcute de premier după participarea sa la o întâlnire cu membri ai organizațiilor de pensionari PNL și PSD. Marcel Ciolacu s-a aflat alături de candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, și președintele PSD București, Gabriela Firea.

„Cu certitudine, până la sfârşitul anului, vom avea o inflaţie sub 5%. Trebuie să amintesc ce inflaţie am preluat ca prim-ministru, cu două cifre? Am adus-o într-o zonă rezonabilă şi va continua să scadă.

Dacă nu intra PSD la guvernare şi nu veneam cu plafonarea la energie, am fi avut o inflaţie de 30%”, a afirmat Ciolacu, joi, după ce a participat alături de candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, şi preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, la o întâlnire cu membri ai organizaţiilor de pensionari PNL şi PSD.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

România se va încadra în deficitul propus în acest an

Marcel Ciolacu a subliniat că România se va încadra în deficitul propus și în acest an. La fel, a spus el, s-a întâmplat și anul trecut. Premierul a evidențiat că în ianuarie se discută întotdeauna despre această problemă.

Conform acestuia, anul precedent a reușit să respecte deficitul anunțat încă de la preluarea mandatului de premier. S-a petrecut acest lucru chiar dacă inițial a fost de 6,8%.

„În ianuarie, întotdeauna avem această discuţie. Anul trecut ne-am încadrat în deficitul pe care vi l-am anunţat de când am preluat mandatul de premier, cu toate că era 6,8%, am depăşit acel moment.

Acum mă întrebaţi ce se va întâmpla în decembrie. Ne vom încadra în deficit”, a precizat acesta.

Marcel Ciolacu a menționat că deficitul nu este depășit în prezent prin consum, ci prin investiții. În opinia sa, acestea vor genera reveniri în economie. Ele vor contribui la creșterea veniturilor din taxe și impozite. De asemenea, premierul a subliniat că majoritatea țărilor dezvoltate au adoptat această abordare.

Ghinionul premierilor PNL și PSD a fost datoria publică uriașă

Șeful Guvernului a explicat și dificultățile cu care s-au confruntat. El a amintit că s-a pornit de la un deficit de 9,2% și o datorie publică de peste 50% la preluarea mandatului. Acesta a fost redus de la 37%.

„Am avut ghinionul şi eu şi Nicolae Ciucă să plecăm de la un deficit de 9,2% pornit de la 2,7%, de la o datorie publică de peste 50% de la 37%, cu datorii de 200 de miliarde făcute de domnul Cîţu. A fost o nenorocire pentru România acest cetăţean”, a explicat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a clarificat și discuțiile despre impozitarea progresivă. El a spus că aceasta nu se referă la salarii, ci la veniturile excepționale. Conform premierului, nu s-a vorbit niciodată despre impozitarea progresivă a salariilor.

El a spus că a subliniat de nenumărate ori că se face referire la impozitarea progresivă a veniturilor cumulate sau a veniturilor excepționale.

„Am şi dat un exemplu, dacă cumperi un teren cu 10.000 şi îl vinzi cu 10 milioane de euro, niciunde în lumea asta nu plăteşti un impozit de 1% sau maximum de 10%. Plăteşti un impozit diferenţiat, pentru că este un venit excepţional”, a punctat premierul.