Marcel Ciolacu: Se majorează salariul minim brut pentru peste 1,8 milioane de angajaţi
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, începând de luni, salariul minim brut pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați, în mare parte din sectorul privat, va crește de la 3.300 la 3.700 de lei. Această majorare are ca obiectiv implementarea salariului minim european până la 1 ianuarie 2025.
„În urmă cu 10 ani, salariul minim brut era 800 de lei. Azi avem cu 2.900 de lei mai mult, adică o creştere de 363%! Iar 84% din această creştere din ultimul deceniu s-a realizat cu PSD la guvernare. Salariul minim net a crescut în 10 ani cu 293%, de la 601 lei la finalul anului 2013, la 2.363 lei în prezent. Da, au crescut şi preţurile. Conform INS, în cei 10 ani preţurile s-au majorat în medie cu 53,26%, ceea ce indică o creştere reală, peste inflaţie, a salariului minim net cu 157%”, a scris Ciolacu pe Facebook, potrivit Agerpres.
Ciolacu spune că prezența PSD la guvernare reprezintă acum o garanție fermă pentru creșterea nivelului de trai, în special pentru persoanele cu venituri mici, cum ar fi salariații plătiți cu salariul minim și pensionarii
„Majorarea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât ea ne permite ca, de la 1 ianuarie 2025, să implementăm salariul minim european, ceea ce înseamnă că cel mai mic salariu din România va reprezenta aproximativ jumătate din salariul mediu pe economie”, a precizat premierul.
Salariul minim brut a fost majorat la 3.700 de lei
Când s-a luat decizia, premierul spunea că această măsură a fost convenită în colaborare cu partenerii din dialogul social și va aduce beneficii pentru peste 1,8 milioane de angajați din România.
În plus, la solicitarea mediului de afaceri, s-a aprobat o creștere a sumei lunare neimpozitate de la 200 la 300 de lei. Astfel, angajații vor primi un supliment de 284 de lei lunar.
Deși vestea creșterii salariului minim a fost bine primită de angajații cu salarii minime, s-a iscat rapid o îngrijorare că cei care primesc tichete de masă ar putea primi mai puțini bani începând cu 1 iulie, în ciuda majorării salariului.
Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au explicat repetat că, odată cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei și creșterea sumei neimpozabile la 300 de lei, menținând totuși pragul salarial pentru acordarea tichetelor de masă la 4.000 de lei, este posibil ca anumiți angajați să aibă salarii mai mici.