Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România
Premierul României, Marcel Ciolacu, a reamintit, marți, că securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru țară. În plus, cooperarea cu SUA în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului Strategic.
Guvernul României sprijină ferm implementarea proiectelor energetice aflate în desfășurare. Obiectivul României este să fie independentă energetic și să asigure resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile la nivel internațional.
„Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România. Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs.
Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii sale cu secretarul pentru energie al SUA, Jennifer Granholm.
Proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și cel al Centralei SMR de la Doicești rămân prioritare
Proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și cel al Centralei SMR de la Doicești rămân prioritare, având în vedere angajamentele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice.
La rândul ei, Jennifer Granholm, secretarul pentru energie al SUA, a evidențiat interesul părții americane pentru cooperarea în domeniul energiei regenerabile, cu accent pe colaborarea în domeniul energiei nucleare.
În discuțiile lor, s-a subliniat cooperarea în domeniul energiei nucleare ca un punct distinct al interesului SUA. În prezent, SUA sunt implicate în implementarea Proiectului Cernavodă prin finanțarea de până la 3,05 miliarde de dolari americani.
Marcel Ciolacu a salutat interesul SUA pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, considerându-le o componentă esențială a colaborării economice bilaterale. Potrivit lui, creșterea comerțului bilateral a depășit 5 miliarde de dolari americani în 2022. Se așteaptă să stabilească un nou record în acest an.
Împreună cu proiectele comune de investiții și interesul reciproc pentru a intensifica colaborarea în sectoarele de cercetare, dezvoltare și inovare, acestea reprezintă argumente definitorii pentru consolidarea Parteneriatului Strategic la nivelul unui veritabil parteneriat economic.