Marcel Ciolacu anunță că România nu are obligația de a a diminua subvențiile pentru energia electrică
Prim-ministrul Marcel Ciolacu afirmă că România nu are obligația de a diminua subvențiile pentru energia electrică, subliniind că singura cerință a Comisiei Europene este ca țara noastră să acționeze corect atât față de producători, cât și față de cetățeni.
El a menționat că singura responsabilitate este respectarea regulilor de bun-simț și a fost solicitat să nu mai modifice legea pensiilor și a salarizării în funcție de guvernele de moment.
„România nu este obligată de nimeni cu nimic. Comisia Europeană are un punct de vedere urmează să aibă discuțiile cu Ministrul energiei și mai apoi cu premierul. Nu suntem obligați la nimic, decât să respectăm reguli de bun-simț. Mi-au cerut să nu mai schimbăm legea pensiilor și a salarizării după placul unor guverne”, a explicat Ciolacu.
În prezent, România nu se confruntă cu riscuri de sancțiuni din partea Comisiei Europene legate de prețurile energiei. Ministerul Energiei a precizat că România a primit o scrisoare de la Comisie prin care i se solicita să renunțe la anumite măsuri de plafonare a prețurilor. Aceasta nu este o condamnare sau o sancțiune, ci mai degrabă un apel pentru clarificarea și ajustarea legislației naționale.
România are două luni pentru a răspunde sau a propune soluții
Reprezentanții ministerului au informat că procedura de infringement deschisă de Comisia Europeană se află în fază preliminară, România primind o scrisoare de punere în întârziere. România are două luni pentru a răspunde sau a propune soluții. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate emite un aviz motivat, ceea ce ar putea conduce la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Această procedură poate dura luni sau ani, oferind timp pentru implementarea soluțiilor.
„Procedura de infringement demarată de Comisia Europeană este într-o etapă incipientă, în care România a primit o scrisoare de punere în întârziere. Aceasta nu reprezintă o condamnare sau sancţiune, ci un apel la clarificare şi ajustare a legislaţiei naţionale pentru a fi conformă cu normele Uniunii Europene. România are două luni pentru a răspunde şi a furniza informaţii suplimentare sau pentru a propune soluţii care să corecteze problemele identificate. Dacă răspunsul nu este considerat satisfăcător, Comisia poate emite un aviz motivat, urmat eventual de sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Procedura poate dura luni sau chiar ani, oferind astfel timp pentru a discuta şi implementa soluţii”, explică reprezentanţii ministerului într-un comunicat.
Conform informațiilor furnizate, Ministerul Energiei menține un dialog constructiv cu Comisia Europeană și este dispus să colaboreze pentru a găsi o soluție care să respecte directivele europene, dar și să protejeze interesele românilor. Un aspect crucial este că măsurile implementate de România au fost concepute pentru a apăra populația și a asigura securitatea energetică într-un context european dificil, marcat de criza energetică.