Premierul Marcel Ciolacu despre diaspora românească

Aflat în Marea Britanie pentru întâlniri oficiale, premierul Marcel Ciolacu a împărtășit o serie de gânduri despre situația diasporei românești și legăturile tot mai strânse dintre românii din străinătate și statul român.

Premierul a povestit că, în 1991, dorit să rămână în Londra, însă nu a reușit, spre deosebire de românii care și-au construit o viață în diaspora.

Acum, în calitate de prim-ministru, Ciolacu și-a exprimat bucuria că statul român a început să prioritizeze relația cu diaspora și să investească în proiecte care pot îmbunătăți condițiile de trai în România, astfel încât tot mai mulți români să fie tentați să se întoarcă acasă.

„Aș fi dorit mult astăzi să mă adresez dumneavoastră ca și român. Ca și român simplu, cred că mi-ar fi fost mult mai ușor. Aș fi povestit cum, în anul 1991, am vrut să rămân la Londra și să rămân în diaspora, dar eu nu am reușit.

Dumneavoastră ați reușit acest lucru. Fratele meu l-a reușit. A locuit vreo 15 ani în Germania, împreună cu familia.

Aș fi dorit să împărtășesc bucuria că, în sfârșit, statul român se implică și statul român a înțeles că identitatea și valorile nu le poți conserva și fără să fie o legătură clară între comunitate, biserică și tradițiile noastre”, spune Marcel Ciolacu după întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Sprijinul pentru românii din diaspora

Premierul a subliniat că statul român a înțeles, după decenii de neglijare, importanța menținerii unei legături strânse între comunitățile românești din străinătate și valorile, tradițiile și identitatea națională.

El a adăugat că sprijinul pentru diaspora trebuie să includă o colaborare între comunitate, biserică și tradițiile românești, elemente esențiale pentru menținerea identității culturale.

Trebuie făcute investiții în infrastructură și servicii publice

Marcel Ciolacu a menționat că o dezvoltare uniformă a României este necesară pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a încuraja revenirea românilor. Printre prioritățile actuale se numără construcția de autostrăzi în regiuni mai puțin dezvoltate, cum ar fi Moldova și sudul țării, și construirea de legături rutiere peste Carpați, inclusiv proiecte de infrastructură precum Comarnic-Brașov, menite să conecteze regiunile istorice ale României.

Premierul a vorbit, de asemenea, despre importanța investițiilor în sănătate și învățământ dual, două sectoare esențiale pentru a asigura o economie sustenabilă și servicii de calitate. Aceste inițiative, consideră Marcel Ciolacu, sunt pași necesari pentru a face România un loc atractiv pentru românii din diaspora care iau în calcul întoarcerea acasă.

„După foarte, foarte mulți ani de zile în care abordarea a fost una greșită, în care măsurile pe care trebuia să le ia statul astfel încât astăzi să nu fiu în fața reprezentanților celei mai mari comunități de români din afara țării. (…) Este nepermis, după ce acest s-a întâmplat în primii ani și am văzut cât de mulți români pleacă, este nepermis ca, după aproape 30 de ani, să începem să avem o dezvoltare a României uniform.

Să începem să facem autostrăzi și în Moldova, și în sudul României. Să începem să facem, pentru prima oară, să vorbim de trecerea Carpaților din Moldova spre centrul țării, iară să vorbim despre Comarnic Brașov și să legăm până la urmă zonele istorice, având în continuare și marea provocare de a lega România de Republica Moldova, de Basarabia.

Este prima oară, când statul a înțeles că trebuie să investească în învățământul dual, să investească în sănătate, pentru că altfel nu avem nicio șansă. Să reușim să vă lămurim de a reveni cât mai mulți acasă”, a declarat premierul.

Este primul an când au venit mai mulți români în România decât au plecat

Marcel Ciolacu a evidențiat că 2024 este primul an în care mai mulți români s-au întors în România decât au plecat, un semn că strategiile guvernului dau roade. Cu toate acestea, premierul recunoaște complexitatea procesului de revenire, având în vedere că mulți români au acum familii și copii integrați în societățile de adopție din străinătate.

Premierul și-a exprimat optimismul că, prin eforturi susținute, statul va reuși să creeze un „liant” care să apropie românii din diaspora de România, astfel încât aceștia să se simtă mândri și motivați să contribuie la dezvoltarea țării.

„Este evident că este un proces de lungă durată, fiindcă fiecare dvs. poate la început v-ați părăsit copiii în România, între timp v-ați adus copiii în Marea Britanie, ar fi culmea acum să plecați să lăsați copiii într-o țară străină și dvs. să vă întoarceți acasă. Deci lucrurile sunt foarte complexe.

Și atunci trebuie să găsim, și vă anunț cu o fărâmă de bucurie, faptul că e primul an când au venit mai mulți români în România decât au plecat. Trebuie să găsim acel liant și acel mijloc, care să ne facă viața mai frumoasă, să fim mai mândri și mai utili. Pentru noi, pentru familiile noastre și pentru țara noastră”, încheie premierul Ciolacu.