Marcel Boloș anunță că Guvernul a decis să taie 5 miliarde de lei din bugetul destinat bunurilor și serviciilor
Guvernul a decis să taie 5 miliarde de lei din bugetul destinat bunurilor și serviciilor, ca parte a unui plan mai larg pentru reducerea cheltuielilor publice și îmbunătățirea eficienței fondurilor guvernamentale.
Pe lângă reducerea cheltuielilor, surse guvernamentale indică faptul că ministrul finanțelor, Marcel Boloș, preconizează o creștere a veniturilor cu 5 miliarde de lei, ca rezultat al efectelor de multiplicare produse de recentele investiții guvernamentale.
Prin urmare, combinarea acestor două măsuri va aduce un plus de 10 miliarde de lei la buget până la sfârșitul anului, contribuind semnificativ la diminuarea deficitului bugetar.
Anterior, ministrul finanțelor a raportat că deficitul bugetar a crescut în luna iulie la 4,01% din PIB, față de 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei) la sfârșitul lunii iunie.
Construcția bugetară pe 2024 prevede un deficit de 5% din PIB, cu o reducere de 0,94 puncte procentuale comparativ cu estimarea de 5,94% din PIB pentru anul 2023.
În primele luni ale anului ANAF a atins obiectivele de colectare a veniturilor
În primele șapte luni ale anului, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a reușit să atingă obiectivele de colectare a veniturilor, înregistrând în luna iulie cele mai mari încasări de până acum.
Cu toate acestea, cheltuielile bugetare au crescut semnificativ, în principal din cauza majorărilor salariale acordate de guvern. Aceste cheltuieli suplimentare, alături de veniturile tradițional mai scăzute în lunile august și septembrie, au creat o presiune asupra bugetului național, care vizează un deficit de 5% pentru anul 2024.
Ministrul Boloș a evitat să confirme dacă această țintă de deficit va fi menținută, indicând că este posibil să fie ajustată în funcție de evoluțiile economice viitoare și de recomandările Comisiei Europene.
Comisia Europeană estimează că România va înregistra un deficit bugetar de 6,9% din PIB în 2024. Această prognoză ar putea afecta strategia guvernului de a păstra deficitul cash cât mai aproape de standardele ESA (Sistemul European de Conturi), renunțând la practica de a amâna plățile pentru anul următor în scopul reducerii artificiale a deficitului.
Ministrul Finanțelor a menționat că în luna iulie cheltuielile pentru investiții au fost excepționale, atingând aproape 12 miliarde de lei, ceea ce a contribuit la un total record de cheltuieli de 63 de miliarde de lei.
În același timp, veniturile realizate, inclusiv fonduri europene, s-au ridicat la aproximativ 57 de miliarde de lei, cu încasări brute ale ANAF de aproximativ 51,7 miliarde de lei. Totuși, având în vedere nivelul ridicat al cheltuielilor, chiar și aceste încasări record nu au fost suficiente pentru a echilibra bugetul.