Marcel Ciolacu, experiment la supermarket

Marcel Ciolacu a cumpărat tot ce are nevoie cu doar 100 de lei. Premierul îi învață pe români cum cumpere inteligent. Oficialul i-a întrebat și pe români ce cumpără cu această sumă.

„Am fost la cumpărături şi am luat ce aveam nevoie: salată, castraveţi, ceapă şi nişte cartofi, mere, pateu Ardealul şi salam Săsesc, ulei şi zahăr, ouă, iaurt, telemea de oaie şi o bere Ursus – produsă la Buzău… total 93,50 de lei. E drept, am uitat să iau roşii, dar tot mă încadram în 100 de lei! Voi ce #cumpăraţiromâneşte cu 100 de lei?”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Nu este prima dată când se discută despre acest subiect. La mijlocul lunii septembrie, premierul a fost întrebat de jurnalişti ce poate cumpăra cu 100 de lei. „Eu cred că pot cumpăra consistent”, a răspuns atunci Ciolacu.

Marcel Ciolacu vrea ca plafonarea alimentelor de bază să fie prelungită

Inflaţia pe luna septembrie a scăzut la 8,8%, anunţă Marcel Ciolacu. Șeful Executivului crede că va ajunge la 7-8%, până la finalul anului.

Marcel Ciolacu crede că plafonarea prețurilor la alimente a produs efectele dorite, de asta vrea ca plafonarea să fie prelungită.

„Inflaţia pe luna septembrie a scăzut la 8,8%! Asta arată că măsurile de plafonare a preţurilor la alimentele de bază produc efectele dorite. Sunt convins că direcţia aceasta va continua şi vom avea la finalul anului o inflaţie între 7 şi 8%, aşa cum am promis.

Aş dori ca săptămâna viitoare să vină (n.r. ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) cu o propunere despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a preţurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse. La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse româneşti.

Cred că este o decizie legitimă, aşteptată de populaţie şi una care va susţine producătorii români”, a spus Marcel Ciolacu în ședința de Guvern de joi, 12 octombrie.

BNR susține că inflația va continua să scadă

Consiliul de administraţie al BNR a oferit pe 5 octombrie noi informații despre evoluția inflației. Potrivit reprezentanților instituției, rata anuală a inflaţiei își va continua evoluția descendentă. Asta se va întâmpla până la finalul acestui an.

Totuși, instituția a subliniat că există incertitudini şi riscuri majore în legătură cu perspectivele de anul viitor. Ele sunt cauzate de pachetul de măsuri fiscal-bugetare recent asumate de Guvern.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023), în principal sub influenţa efectelor de bază şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, precum şi în condiţiile recoltei bogate pe plan intern şi ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază”, anunță BNR.

Consiliul de administraţie BNR a decis și menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. În ceea ce privește anul 2024, implementarea pachetului de măsuri fiscale face ca orice previziune asupra inflației să fie influențată de incertitudine.

„Dincolo de finele anului curent, incertitudini şi riscuri majore la adresa perspectivei inflaţiei decurg însă din configuraţia pachetului de măsuri fiscal-bugetare ce se prefigurează a fi implementat în vederea continuării consolidării bugetare, precum şi din conduita viitoare a politicii fiscale şi de venituri, de natură să exercite efecte inflaţioniste pe termen scurt, dar să intensifice presiunile dezinflaţioniste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai îndepărtat de timp”, mai arată BNR.