Premierul Marcel Ciolacu a afirmat luni, pe 10 iunie, la sediul PSD din Capitală, că este un susținător al impozitării progresive, însă nu exclude cota unică. El a adăugat că nu mai avem cotă unică în România, iar o astfel de cotă ar presupune majorarea taxelor.
Marcel Ciolacu susține impozitarea progresivă
Întrebat dacă au existat discuții în cadrul coaliției privind impozitării progresive, Marcel Ciolacu a răspuns:
„Sunt unul dintre susţinătorii impozitării progresive, dar de asemenea nu exclud ca să rămânem cotă unică. Dacă am fi reintrodus cota unică, fiindcă noi nu mai avem cotă unică în România, ar fi însemnat să măresc taxele. Am văzut că prin Parlament s-au gândit unii să mă oblige să introduc cota unică. Asta ar fi însemnat să măresc taxele şi am încercat să le explic. Se pare că, până la urmă, au înţeles”.
Acesta a adăugat că „este mult mai uşor de colectat cota unică, dar cu adevărat ea trebuie să fie unică”.
„Asta e o dezbatere publică pe care să o avem. Impozitarea progresivă este pe venituri excepţionale. Ştim cu toţii că anumite persoane cumpărau un teren, de exemplu, cu 10.000 euro şi îl vindeau pe urmă cu 5 milioane euro. Nu poţi să iei bani, niciunde în lumea aceasta nu te impozitează pe praguri cu 10% pe întreaga sumă. Nu se întâmplă niciunde în lume”, a spus premierul.
Liderul PSD a menționat că există și impozitarea pe praguri, pe venituri cumulate, care este aplicată în întreaga lume. El a subliniat că acest lucru nu implică o schimbare de fond, ci dimpotrivă, aduce echitate socială. Argumentând că o societate care nu promovează echitatea socială poate să ajungă într-o criză socială, el a exemplificat că acest lucru s-a întâmplat când PSD a fost la guvernare.
Cel mai potrivit portofoliu pentru un comisar european din partea României
Premierul Marcel Ciolacu a spus că, în opinia sa, cel mai potrivit portofoliu pentru un comisar european din partea României este economia și piața internă, nu cel de Apărare. El a argumentat că responsabilitatea pentru gestionarea trupelor aparține NATO, nu comisarului european.
Despre negocierile privind portofoliul de comisar european pe care să îl aibă țara noastră, șeful Executivului a afirmat că „au început deja negocierile de şase luni de zile”.
Întrebat dacă are o listă scurtă de comisari europeni, șeful PSD a spus că „e în funcţie de ce portofoliu vom primi, în funcţie de asta facem şi nominalizarea de comisar”.
„Am insistat foarte mult pe economie şi piaţă internă. Cred că România, tot ce se întâmplă acum este despre economie, şi cred că cel mai bun portofoliu pentru România este economie şi piaţă internă”, a declarat el.
Întrebat dacă ne-ar avantaja mai degrabă portofoliul Apărare, Ciolacu a răspuns:
„Ne-ar avantaja în ce sens, că nu înseamnă că comisarul pe Apărare gestionează trupele? Ele sunt gestionate în NATO”.