Marcel Ciolacu susține în continuare impozitarea progresivă
Șeful Executivului, Marcel Ciolacu, susține în continuare impozitarea progresivă. Potrivit spuselor sale, România poate păstra cota unică încă cinci ani. Totuși, el vrea să se renunțe la cât mai multe dintre excepțiile care există acum în aplicarea acestui sistem de taxare.
În opinia sa, România are nevoie de o reformă fiscală clară și stabilă pentru următorii cinci ani, așa cum cere și Comisia Europeană (CE). Deși își dorește impozitare progresivă, el recunoaște că acest sistem nu poate fi aplicat firmelor în prezent, din cauza situației economice fragile. El consideră că, dacă România rămâne la cota unică, aceasta trebuie aplicată cu adevărat unitar, fără excepțiile actuale.
Politicianul a explicat că nu a crescut taxele, ci doar a eliminat unele excepții, subliniind că astfel de măsuri ar trebui să fie doar temporare.
Din punctul lui de vedere, este nevoie de o reformă administrativă deoarece nu mai are sens ca școlile cu foarte puțini elevi să funcționeze ca până acum sau ca unele comune mici să aibă structuri administrative la fel de mari ca orașele mari.
„România îşi poate permite, în următorii cinci ani, să rămână la cota unică. Trebuie văzut tot tabloul, în primul rând România are nevoie de o reformă fiscală, predictibilă cel puţin pe următorii cinci ani. Asta ne-a cerut Comisia. Eu îmi doresc impozitare progresivă, ea nu se va putea aplica la companii în acest moment pentru că este o perioadă foarte fragilă economic.
Eu cred că România îşi poate permite, în următorii cinci ani, să rămână la cota unică. Cu adevărat, cota unică trebuie să fie cotă unică, că noi nu mai avem o cotă unică. E nevoie de o discuţie clară şi trebuie renunţat la cât mai mult din excepţiile care au existat până acum privind implementarea cotei unice de impozitare”, a spus premierul României, miercuri seară, în cadrul unei intervenții TV.
Investițiile nu vor fi oprite
Acesta a spus că investițiile nu vor fi oprite, chiar dacă România a cheltuit prea mult și acum trebuie să reducă anumite costuri. El a subliniat că situația impune aceste măsuri, nu sunt decizii luate de el sau de alți politicieni, ci o necesitate.
Șeful Executivului va tăia cheltuielile doar atât cât este necesar pentru ca România să respecte limita de deficit, fără însă să renunțe la investițiile planificate de Guvern.
„Va trebui să înţelegem cu toţii că nu mai putem continua aşa, nu e că aşa vrea Bolojan sau aşa vrea Ciolacu, e o necesitate”, a precizat oficialul român.