Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat de întrebarea șefului PNL. Astfel, social-democratul a explicat că este vorba despre un jalon din PNRR, iar Comisia Europeană și-ar retrage banii dacă ar fi făcute modificări la jalon.
Marcel Ciolacu vine cu asigurări pentru români
Nicolae Ciucă l-a întrebat pe șeful PSD dacă este de acord să mențină angajamentul de a nu mări taxele și impozitele în 2024. Întrebarea a vizat și angajamentul de a nu modifica Pilonul II al pensiilor, dar și promisiunea făcută profesorilor.
„Îl întreb pe domnul premier Marcel Ciolacu dacă este de acord să ne menținem angajamentul să nu mărim taxele și impozitele în 2024, să nu modificăm Pilonul II al pensiilor și să ne ținem cuvântul față de profesori, pentru a le majora salariile, așa cum ne-am angajat în acest în, astfel încât în 2024 să ajungă la 50% din grila nouă de salarizare”, a întrebat Nicolae Ciucă.
Social-democratul a fost deranjat în mod vizibil de această întrebare
Social-democratul a fost deranjat în mod vizibil de această întrebare. Totodată, acesta a subliniat că întrebare este, de fapt, a consultanților.
Potrivit explicațiilor oferite de Ciolacu, toate problemele ridicate de Ciucă țin de miniștrii liberali.
„Îmi plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă. Întrebările puse de consultanți sunt o surpriză pentru mine, mai ales în vocea domnului Nicolae Ciucă. În primul rând, domnul ministrul al Finanțelor este de la PNL, doamna ministru al Educației de la PNL. Presupun că au fost întrebări retorice. Există niște oameni, cei de la ANAF, de la Finanțe.
Domnului Boloș nu-i prima oară când i-am spus că produce mai mult decât putem citi. Are șapte modificări la celebra ordonanță trenuleț. I-am zis: «oprește-te!». Mai mult, totuși, cei de la Finanțe au un spor de confidențialitate, nu poți lua documentele să le dai pe surse presei, că faci rău.
Ce produc dânșii ajunge la decizia politică, așa cum e normal. Guvernul de Coaliție și-a asumat că va crește procentul la Pilonul II, de la 3.75 la 4.75. O sumă importantă. E aproape un efort bugetar de 6 miliarde. Eu cred în sistemul paralel de pensii. Noi ne-am angajat un jalon, pe care l-am îndeplinit, noi împreună am hotărât că se aplică de la 1 ianuarie 2024”, a răspuns Ciolacu.
Modificările necesită implicarea miniștrilor PNL
De asemenea, acesta a explicat că modificările necesită implicarea miniștrilor PNL. Mai mult, Comisia Europeană și-ar retrage banii dacă ar fi făcute modificări la jaloanele din PNRR.
Liderul social-democrat a subliniat apoi că taxele nu vor fi mărite în mod categoric. Problema, spune el, ar fi la jalonul 206 în privința microîntreprinderilor.
Comisia Europeană nu consideră acest jalon îndeplinit. Chiar și așa, coaliția ale argumentele ei, deoarece nu poate modifica plafonul într-un an fiscal, spune Ciolacu.
„Dacă eu modific data, lucru pe care nu-l puteam face singur, ci împreună cu miniștrii PNL, ca să răspund retoric domnului Ciucă, Comisia venea și spunea că: «jalonul din cererea de plată numărul 1, pe care l-ați îndeplinit și v-am dat bani pentru el, vedeți că vă luăm banii înapoi, fiindcă între timp ați făcut modificări la jalon». Cui să-i treacă prin cap așa ceva, că cineva a gândit în ANAF sau Finanțe a gândit ca tehnician, ca angajat. Eu nici nu îi pot reproșa acelui om.
Dar decizia politică e la noi, la co-președinții Coaliției. Nici nu s-a pus în discuție acest element. Mărirea taxelor – am convenit împreună, nici nu trebuie să-i răspund la televizor, că nu mărim taxele. Este o problemă la jalonul 206 în privința microîntreprinderilor, pe care Comisia nu-l consideră îndeplinit. Avem argumentele noastre, că nu putem modifica plafonul într-un an fiscal, tocmai a fost modificat la 500.000, decizie a actualei Coaliției. Vom merge și vom explica”, a conchis premierul.