Marcel Ciolacu, despre tinerii consumatori de droguri

Marcel Ciolacu a afirmat că tinerii care ajung să fie victime ale traficanților de droguri nu ar trebui tratați ca infractori, ci ca victime. El a subliniat necesitatea unei abordări moderne a acestui fenomen, considerând că simpla represiune nu este suficientă.

Premierul a declarat că, pentru acest lucru, este necesar un plan clar, asumat și implementat în fiecare unitate de învățământ, care să includă măsuri educaționale prin care copiii să conștientizeze atât pericolele consumului de droguri, cât și factorii care influențează acest comportament.

„Copiii noștri pot greși, dar locul lor nu este la închisoare! Ei trebuie tratați și apoi reintegrați. Pentru că au viața înainte! Iar noi toți – părinți, profesori, autorități centrale și locale, asociații cu experiență în domeniu – trebuie să-i ajutăm!

Pentru asta, avem nevoie de un plan clar, asumat și implementat în fiecare unitate de învățământ, care să vizeze măsuri educative prin care copiii să conștientizeze atât pericolele consumului de droguri, cât și a factorilor care influențează consumul. Măsuri care să-i determine pe copiii noștri să nu cadă victime ale acestui flagel!”, a scris acesta pe Facebook.

Este necesară reformarea Agenției Naționale Antidrog

Ciolacu a adăugat că, în paralel, este necesară reformarea Agenției Naționale Antidrog și consolidarea măsurilor de sănătate publică antidrog. El a spus că, în calitate de prim-ministru, că va transfera sistemul de asistență integrată pentru consumatori, care este acum parte a Agenției Naționale Antidrog, instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne, în subordinea Ministerului Sănătății.

Astfel, persoanele dependente vor fi încurajate să solicite ajutor celor care le pot oferi asistență, fără teama de repercusiuni legale.

„Pentru că, repet, pedepsele stigmatizează, dar nu salvează vieți! Mai mult, componenta de coordonare a politicilor publice în domeniul drogurilor va trece în subordinea directă a Prim-ministrului României, prin intermediul Cancelariei, astfel încât să existe o abordare unitară a întregului fenomen”, a continuat acesta.

Potrivit șefului Executivului, pasul următor va fi dezvoltarea unui sistem integrat între autoritățile publice centrale, cele locale și societatea civilă, care să vizeze prevenția, consilierea, tratamentul și reintegrarea socială a minorilor și tinerilor victime ale consumului de droguri.

Marcel Ciolacu a spus că scopul este dezvoltarea serviciilor de tratament și reducere a riscurilor pentru minori, prin înființarea de centre de combatere a adicției, derularea unor campanii de prevenție (informare și educare) adresate atât copiilor, cât și părinților, crearea unor centre de consiliere psihologică pentru minorii victime ale consumului de droguri și familiile acestora, precum și implementarea de programe pentru reintegrarea socială a victimelor consumului de droguri.

„Esențial este să lucrăm împreună!”, a conchis el.