Vești bune pentru pacienții din spitale. Marcel Ciolacu: Valoarea normei de hrană se va dubla
Așadar, alocația de hrană pentru bolnavii din spitale va crește de 11 lei la 22 lei. Simultan, în cazul copiilor din centrele de plasament, aceasta va crește de la 16 lei la 22 lei.
„Valoarea normei de hrană pentru pacienții din spitale se va dubla . Aceeași valoare va fi acordată și pentru masa copiilor din centrele de plasament. Este o măsură de bun-simț, având în vedere contextul economic, pe care o vom adopta foarte repede în Parlament.
În guvernarea PSD am deschis din nou spitalele pentru pacienții cronici, dar era nevoie și de îmbunătățirea urgentă a hranei pe care oamenii o primesc pe perioada internării. Toate celelalte norme speciale de hrană, cum sunt cele pentru bolnavii care trebuie să urmeze un anumit regim în funcție de boală, se vor dubla în mod corespunzător”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Beatrice Mahler a explicat anterior că suma era insuficientă
Beatrice Mahler a explicat anterior, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, că mâncarea din spital rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.
„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuie asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, se arată în postare.
Conform acesteia, în 2021, suma alocată pentru un bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei.
„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează. Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne. Cred că fiecare am constatat că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital, în scurt timp, furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor.
Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea și este o reacție normală, dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, mai spune managerul institutului.