Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat că momentan nu s-a discutat în coaliție despre reducerea accizei la carburanți, însă a precizat că își menține părerea cu privire la faptul că trebuie găsită o soluție în această problemă.
Marcel Ciolacu, vești bune pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu acciza la carburanți? ”Trebuie găsită o soluție”
Marcel Ciolacu a declarat miercuri că își menține poziția cu privire la problema carburanților și spune că trebuie găsită o soluție ”mai ales în actualul context, când vedem că preţul petrolului a scăzut”.
El a mai spus ”poate facem o reducere a accizei pentru transportatori, şi mergem targetat, pentru o parte a economiei care trebuie ajutată”, subliniind că o decizie privind carburanții va fi luată după ce se va adopta măsura privind prețurile la energie, anunțată anterior de prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Liderul social-democraților a reiterat că, în cadrul coaliției, nu s-a luat nicio decizie pe această temă și că au existat doar discuții de principiu.
Reducerea accizei la carburanți, un subiect închis
Tot miercuri, președintele liberalilor a declarat că subiectul reducerii accizei la carburanți, invocat cu o zi înainte de ministrul Economiei din partea PSD, a fost închis în cadrul coaliției de guvernare.
Florin Cîțu susține că așteaptă alte măsuri care sunt posibile, având în vedere situația actuală.
”În Coaliție nu se discută. În Coaliție subiectul a fost închis. Poate la Ministerul Economiei au descoperit o altă măsură.
Eu am văzut că multe dintre măsurile anunțate de colegii de compromis în primă fază, apoi au fost retrase, asta cu acciza, plafonarea prețurilor.
Ușor, ușor vin la ceea ce am spus eu că nu se poate. Economia sau gestionarea economiei în timp de criză este complicată. Am arătat că se poate face în 2020, o să arătăm și acum că se poate face, doar trebuie să fie mai atenți”, a afirmat președintele PNL.
Cum poate fi scăzut prețul carburanților?
Totodată, liderul PNL a mai ținut să sublnieze faptul că nu „vorbim despre o destabilizare” a prețului la barilul de petrol. El a subliniat faptul că prețul crește, apoi scade și este determinat de piață și nicidecum de investițiile statului împotriva sectorului privat.
El a explicat că pentru a scădea prețul la pompă, este nevoie de o producție mai mare, aceasta fiind una dntre cele mai bune soluții.
„Prețul a crescut, apoi a scăzut. Prețul este determinat de piață, nu de intervențiile brutale ale statului împotriva sectorului privat. Pentru scăderea prețului la pompă este exact ceea ce s-a întâmplat și ați văzut de ce a scăzut prețul barilului, creșterea producției.
Dacă vrem să scadă prețul unui produs, ai nevoie de un șoc de productivitate sau mai mult din acel produs. Sunt singurele variante. Restul sunt utopii și mesaje politice care nu ajută pe nimeni”, a spus Florin Cîțu.