Marcel Ciolacu a fost victima unui deepfake

De abia a fost depusă în Parlament legea deepfake, că infractorii cibernetici fac o nouă victimă. De această dată, l-au ales ca personaj central pe nimeni altul decât prim-ministrul României.

Astfel, Marcel Ciolacu deveni a treia persoană din Guvern care are astfel de probleme. Anterior, au apărut clipuri deepfake cu ministrul Sorin Grindeanu și cu ministrul Sebastian Burduja.

Acum, falsul prim-ministru al României apare într-un clip în care promovează serviciile Hidroelectrica. Acest clip a fost distribuit pe cel puțin două pagini de Facebook și este și sponsorizat pe platformă. Adică cineva a plătit pentru ca acest clip să aibă o vizibilitate cât mai mare.

Printr-o astfel de sponsorizare, infractorii cibernetici speră ca în capcana lor să cadă cât mai mulți români neștiutori.

În clip, falsul Marcel Ciolacu spune că Hidroelectrica, companie energetică de stat, a dat startul la investiții pentru cetățenii români. Acesta mai spune că plata profiturilor este garantată de către stat.

„Dragi români, am plăcerea să vă informez că de la începutul noului an, compania energetică de stat Hidroelectrica a deschis oportunități de investiții pentru cetățenii români (…). Plata profiturilor este garantată de stat”, spune Marcel Ciolacu în videoclip.

Marcel Ciolacu deepfake
Marcel Ciolacu deepfake/SURSA FOTO: Realitatea.net

Hidroelectrica a reacționat imediat

Având în vedere că infractorii cibernetici s-au folosit și de numele Hidroelectrica, compania a reacționat imediat. Reprezentanții acesteia îi sfătuiesc pe oameni să nu creadă tot ce văd pe internet.

Mai mult, este recomandat celor care intră în contact cu astfel de clipuri să se informeze din surse oficiale și serioase.

Hidroelectrica scoate în evidență că atunci când întâlnim anunțuri cu privire la câștiguri care mult prea avantajoase, cel mai probabil ne întâlnim cu o tentativă de fraudă.

Astfel, datele personale, la care se adaugă și informațiile bancare, nu trebuie oferite.

„În situația în care posibilele câștiguri promise par nejustificat de avantajoase, cel mai probabil aveți de-a face cu o tentativă de fraudă. Nu încărcați datele personale sau informațiile bancare pe platforme online care promit astfel de câștiguri.

Raportați informațiile false pe care le întâlniți pe platformele online. Reprezentanții societății nu au încurajat și nu încurajează prin declarații publice utilizarea unei anumite platforme de tranzacționare.

Nu vă lăsați înșelați de „citate” utilizate în acest sens, asociate cu diverse nume. Vă transmitem că acestea nu sunt reale”, mai transmis cei de la Hidroelectrica.

Doi ani de închisoare pentru deepfake

Săptămâna viitoare, legea deepfake va fi supusă la vot. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării spune că, dacă legea va trece, atunci vor exista sancțiuni pentru cei care produc imagini sau clipuri deepfake.

Prin sancțiuni, ministrul se referă la amenzi între 600 și 90.000 de lei pentru cei care nu specifică atunci când o poză sau un clip este generat cu AI. Este nevoie textul să fie 15% din clip/imagine.

De altfel, ministrul mai spune că sancțiunile pot fi atât de dure încât se poate ajunge la doi ani de închisoare pentru cei care manipulează digital imagini/clipuri pentru a înlocui asemănarea unei persoane în mod convingător cu cea a alteia.

„Săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru: cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani (…).

Cei care fac riscă – pe lângă amenzi – inclusiv închisoare. Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”, a spus Bogdan-Gruia Ivan la TVR Info.