Așadar, Marcel Ciolacu a spus că România va trimite sistemul de rachete Patriot către Ucraina. Totuși, acest lucru nu va fi realizată înainte de a negocia cu SUA înlocuirea sistemului.
Marcel Ciolacu a oferit mai multe explicații despre decizia privind Patriot
Premierul a oferit mai multe explicații. El subliniază că țara noastră are o garanție pentru „cea mai bună securitate”. Potrivit șefului PSD, parteneriatul strategic cu SUA nu ne asigură un sistem Patriot, ci securitatea.
„România are garanția că are cea mai bună securitate, faptul că suntem partener strategic al SUA, asta ne asigură securitatea, nu un sistem Patriot”, a declarat Ciolacu.
Avizul CSAT ar urma să fie emis în următoarele zile
Surse guvernamentale au subliniat că avizul CSAT ar urma să fie emis în următoarele zile. Până acum, s-a primit un număr de înregistrare de la CSAT. În baza acestui număr, proiectul de lege va fi adoptat pentru a putea trimite sistemul Patriot în Ucraina.
Aceleași surse spun că proiectul de lege va intra în procedură de urgență în Parlament și va fi adoptat în cursul acestei săptămâni.
În momentul de față, România poartă negocieri cu SUA pentru a înlocui sistemul trimis în Ucraina.
O baterie Patriot nouă costă peste 1,1 miliarde de dolari
Amintim că o baterie Patriot nouă costă peste 1,1 miliarde de dolari, potrivit Centrului Internațional pentru Studii Strategice .
Sistemul costă 400 de milioane de dolari, iar rachetele dintr-o singură baterie costă 690 de milioane de dolari.
Guvernul României a adoptat luni un proiect de lege
Guvernul României a adoptat luni, 2 septembrie, un proiect de lege care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către o țară terță.
Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, proiectul urmează să fie trimis Parlamentului în regim de urgență pentru aprobare.
Proiectul de lege aprobat de Executiv completează Legea 222/2017. Aceasta reglementează capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol a României.
Potrivit noilor prevederi, un sistem de rachete sol-aer Patriot urmează să fie donat unui stat terț, în contextul unei decizii strategice de sprijinire a partenerilor internaționali.
După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea necesară pentru finalizarea actului de donație.