Marcel Ciolacu: FMI nu poate impune ceva României sau guvernului. Evaluările sunt normale

ciolacu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Luni, 29 ianuarie, o delegaţie a FMI este aşteptată la Bucureşti. Iată ce spune premierul Marcel Ciolacu despre misiunea Fondului Monetar Internaţional şi despre puterea pe care reprezentanţii Fondului o au asupra autorităţilor române.

Marcel Ciolacu va primi luni delegaţia FMI condusă de Jan Kees Martijn

Fondul Monetar Internaţional nu poate impune politica unui stat sau unui guvern. O spune clar premierul Marcel Ciolacu.

Sâmbătă, 27 ianuarie, prim-ministrul a vorbit despre vizita delegaţiei FMI în România. Aceasta va începe luni, 29 ianuarie.

Reprezentanţii FMI vor studia la Bucureşti recentele evoluţii economice şi financiare şi vor revizui prognozele macroeconomice.

Ciolacu subliniază că o astfel de vizită este perfect normală. Evaluări de acest fel se fac peste tot în lume, inclusiv în state puternice, precum Germania.

Premierul Marcel Ciolacu a lăudat apoi şi realizările pe care le-a reuşit în domeniul fiscal-bugetar la conducerea guvernului.

FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării.

Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia. Ni s-a spus că vom închide cu un deficit de 7,8. Eu am promis că voi închide cu închide cu un deficit cu minimum 0,5% mai puțin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reușit.

Mai mult, am spus că vom avea un buget până la sfârșitul anului și voi prinde un deficit mai mic cu cel puțin 0,5% mai mic decât anul acesta. Îmi cer scuze, am reușit să fie mai mic cu 5%.

Hai să vedem și prima execuție pe primul trimestru, ca să fiu și mai determinat”, a declarat şeful guvernului sâmbătă, 27 ianuarie.

Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în România / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ipocrizia celor care critică acum măsurile din PNRR, deşi exact ei le-au trecut în acest program

În continuare, Marcel Ciolacu a oferit detalii şi despre implementarea măsurilor din PNRR. S-au luat anumite măsuri, în primul și în primul rând pentru că sunt trecute în PNRR, spune el.

Comisia Europeană a avut anumite critici cu privire la impozitarea microîntreprinderilor. Este considerată prea lejeră pentru o ţară atât de mare precum România. Însă ţara noastră nu poate suporta mai mult în acest moment, indică prim-ministrul.

Marcel Ciolacu i-a criticat şi pe „ipocriţii” care au trecut astfel de lucruri în PNRR, făcând aluzie la cei din USR. Ei stau acum pe margine şi critică tocmai măsurile pe care ei le-au introdus în PNRR-ul original.

„S-au luat anumite măsuri, în primul și în primul rând pentru că sunt trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care e trecută în cererea de plată nr. 3 și deja au venit anumite semne de întrebare și am mai anunțat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu mincroîntreprinderile.

Comisia încă consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o țară de mărimea României. De obicei, acel sistem de impozitare se face în zona de off-shore-uri.

Să am capacitatea, cum am avut și până acum, să merg la Comisie să explic că atât poate suporta România în acest moment. Dar toate aceste cerințe… vă rog să îi întrebați pe ipocriții care le-au trecut în PNRR și acum stau la televizoare și critică măsurile pe care le-au trecut ei.

Înțeleg multe în politică, înțeleg că nu e balet, înțeleg orice, dar ipocrizia e cel mai urât lucru”, a mai declarat Ciolacu.