Se întăreşte Parteneriatul Strategic dintre România şi Italia, anunţă premierul Marcel Ciolacu.

Aflat în vizită la Roma, şeful Guvernului a susţinut şi o conferinţă comună cu omologul său italian, Giorgia Meloni.

Marcel Ciolacu spune că România şi Italia scriu istorie în aceste zile

După 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală între România şi Italia, Ciolacu a subliniat că acum se scrie un capitol important al istoriei.

Pentru extrem de mulţi români, Italia este ca şi a doua casă. Este acum rândul politicienilor să se ridice şi ei la nivelul potenţialului comun al celor două ţări, a afirmat Ciolacu.

„Astăzi, România şi Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului nostru Strategic Consolidat. La 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală în acest format, care a avut loc la Bucureşti, avem ocazia să scriem un nou capitol important în istoria relaţiilor noastre bilaterale.

Am apreciat deschiderea doamnei Preşedinte privind intensificarea cooperării economice, dar şi pentru valorizarea diasporei româneşti care trăieşte în Italia, precum şi a comunităţii italiene din ţara noastră.

Cu toţii ştim importanţa legăturilor istorice şi culturale care unesc statele noastre. Suntem latini, iar pentru mulţi dintre noi Italia este ca o a doua casă. Românii de aici şi-au demonstrat deja contribuţia la dezvoltarea relaţiilor dintre ţările noastre.

Uneori, trebuie să admitem, că politicienii nu s-au ridicat la nivelul potenţialului nostru comun, dar ne propunem amândoi, doamnă Preşedinte, să schimbăm acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul declaraţiilor comune cu Giorgia Meloni.

România va contribui la reparaţiile pentru Columna lui Traian

Prim-ministrul român a dezvăluit că ţara noastră se va implica în mod direct pentru reparaţiile care se efectuează la Columna lui Traian. Ciolacu a subliniat că vorbim despre un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român.

Tocmai din acest motiv, ţara noastră va contribui la reparaţiile care se realizează în această perioadă asupra Columnei.

„Trebuie să ne protejăm valorile, să ne respectăm istoria şi să învăţăm din ea, privind împreună înainte spre ceea ce putem face pentru a menţine pacea şi stabilitatea pe continentul nostru şi la nivel internaţional”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Dosarele de pensie se soluţionează mai repede

Premierul României a vorbit şi despre alte aspecte concrete ale colaborării cu Italia. El a făcut referire la protejarea lucrătorilor români din Peninsulă şi la mobilitatea forţei de muncă. A vorbit şi despre combaterea criminalităţii.

Mai mult, el a aplaudat implicarea funcţionarilor de la Ministerul italian al Muncii. Datorită cooperării strânse, s-a redus masiv timpul de aşteptare pentru soluţionarea unui dosar de pensie.

„Un aspect discutat intens, prevăzut şi în documentele semnate, prevede intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalităţii şi mobilitatea forţei de muncă în condiţii sigure.

Vreau să vă mulţumesc în mod special, atât dumneavoastră cât şi Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia, pentru deblocarea situaţiei în ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia.

Dacă până acum durata de aşteptare pentru soluţionarea unui dosar ajungea la 2-3 ani, acum, prin suplimentarea funcţionarilor italieni care se ocupă de acest lucru, acest termen s-a redus la 3-4 luni”, a mai spus joi, 15 februarie, premierul Marcel Ciolacu.

Record al schimburilor comerciale româno-italiene

Nu în ultimul rând, premierul Ciolacu a vorbit despre importanţa relaţiilor economice dintre România şi Italia. Vorbim despre cel de-al doilea partener comercial al României, cu schimburi bilaterale ce au trecut de 20 miliarde de euro anul trecut.

Prim-ministrul a oferit şi exemplul câtorva mari companii româneşti care au investit în Italia. E vorba despre Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath.

„Italia este al doilea partener comercial al României. Avem semnale că statisticile oficiale vor arăta că schimburile comerciale bilaterale au depăşit 20 de miliarde de euro în 2023, un nou record.

În acelaşi timp, observ cu satisfacţie că românii de aici au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care îşi deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme şi întreprinderi individuale.

În plus, mai multe companii româneşti importante au investit în Italia în ultimii ani: Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath, toţi lideri în domeniile lor de activitate. (…)

În prezent, avem multe proiecte comune de o importanţă strategică. 4 În zona transporturilor şi construcţiilor, în materie de energie sau în domeniul apărării, există un potenţial semnificativ pe care dorim să îl valorizăm.

De aceea, miniştrii de resort au discutat intens fiecare problematică în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru întărirea cooperării noastre”, a mai spus şeful Guvernului de la Bucureşti.