Marcel Ciolacu și-a cerut scuze față de românii stabiliți în diaspora

Marcel Ciolacu le-a spus românilor din Italia că dacă nimeni nu și-a cerut scuze față de ei pentru că la un moment dat, au fost nevoiți să plece din țară, va face el acest lucru.

”Dacă nimeni niciodată nu și-a cerut scuze pentru că ați fost nevoiți la un moment dat să plecați din țară, eu nu am nicio problemă să-mi cer eu scuze”, a declarat el.

Premierul a adăugat că în Italia, există o diaspora de peste un milion de români.

”În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu știi ca prim-ministru dacă este o bucurie sau nu. Știu că media de vârstă este una de 34-35 de ani.

De fapt și de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta care a părăsit România, se află acum în Italia, chiar dacă în România avem cel mai mare număr de angajați activi, peste 5,7 milioane de români, avem, cu certitudine, o criză a forței de muncă. (…)

Cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovați, cel mai simplu, categoric, politicienii sunt vinovați. Cred că va trebui să găsim soluții”, a spus șeful Executivului, potrivit unui comunicat PSD.

ciolacu
Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Marcel Ciolacu a recunoscut că România este restantă în ceea ce privește serviciile publice. El a mai precizat că în România, în prezent, tinerii doresc întâi să își facă o carieră, gândindu-se abia apoi la întemeierea unei familii.

Iar acest lucru nu este vina lor, spune premierul, ci este un instinct de conservare.

”Sunt ferm convins că în anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult decât câștigați în Italia. Dar sunt, de asemenea, conștient de faptul că suntem încă restanți în ceea ce privește serviciile publice ale României, în ceea ce privește sănătatea, în ceea ce privește sistemul de învățământ.

Foarte rar, în România, tinerii întâi își întemeiază o familie și, pe urmă, încearcă să se concentreze pe carieră.

Lucrurile s-au inversat, nu din cauza lor, dintr-un spirit de conservare normal al fiecăruia dintre noi. Tinerii din România întâi doresc să aibă o carieră și, pe urmă, să aibă o familie și să crească copii, deoarece încă nu am reușit să avem sistemul de creșe, grădinițe, after-school-uri, astfel încât părinții să meargă liniștiți la serviciu, că nu este tocmai necesar ca cei mici să stea cu bunicii sau cu părinții”, a explicat acesta.

Rezolvarea problemelor sistemului informatic al CNAS, o prioritate

Tot la Roma, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat angajamentul să rezolve problemele sistemului informatic al CNAS. Prim-ministrul a subliniat că aceasta reprezintă una dintre prioritățile sale personale.

Întrebat despre frecventele defecțiuni ale sistemului informatic al CNAS, premierul a afirmat că este conștient de situație și că este determinat să găsească soluții adecvate.

„Ştiu, şi este una dintre priorităţile mele personale şi am avut o discuţie foarte aplicată şi cu vicepreşedinţii, şi cu doamna preşedinte (ai CNAS n.r.), şi cu toţi cei implicaţi în digitalizare. Haideţi să fim corecţi! Este aceeaşi situaţie ca la ANAF. De 32 de ani nu vrem să facem digitalizare nici la Casa de Sănătate şi nici la ANAF.

De ce? Ştim cu toţii. Eu v-am promis că după 32 de ani o să pornesc digitalizarea ANAF, lucru pe care l-am început şi o să vedeţi că până în aprilie, până la finele primului trimestru fiscal, o să fie mult mai bine decât până acum. Iar la Casa de Sănătate mă voi ţine săptămânal, la fel cum am făcut şi cu ANAF, până se va înţelege foarte clar că de această dată România are nevoie”, a afirmat premierul Ciolacu.

Numai digitalizarea ar îmbunătăți serviciile publice

Luni, prim-ministrul a anunțat că procesul de digitalizare a Ministerului Muncii a fost inițiat, inclusiv în parteneriat cu diverse companii din România. Unele dintre ele și-au oferit serviciile în mod voluntar.

Marcel Ciolacu a subliniat că digitalizarea este un instrument fundamental pentru îmbunătățirea serviciilor publice și pentru atragerea unui flux mai mare de fonduri către bugetul de stat.

În aceeași zi, premierul a avut o întâlnire cu o delegație a Băncii Mondiale condusă de Asad Alam, director regional pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții pentru Europa și Asia Centrală.

Ciolacu a evidențiat importanța menținerii stabilității economice în România ca fiind o prioritate pentru Guvern. A subliniat, totodată, necesitatea unei strategii eficiente pentru atragerea investitorilor, mai ales în lumina dinamicii geopolitice actuale.

Șeful Executivului a prezentat un set de măsuri destinate combaterii evaziunii fiscale și eficientizării colectării și reducerii cheltuielilor bugetare. Aceste măsuri au fost adoptate de Guvern. Mai multe puteți citi aici.