Guvernul va continua negocierile pentru aderarea completă la spațiul Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, pe 18 decembrie, că în 2024, Guvernul va continua eforturile în vederea aderării în integralitate la spațiul Schengen. Potrivit șefului Executivului, „toate semnalele” indică faptul că acest obiectiv este unul realizabil. Declarațiile sale vin în contextul în care din martie anul viitor, România va adera la spațiul Schengen, însă numai cu granițele aeriene și maritime.
„După 13 ani de aşteptări, avem în sfârşit un acord politic. Acesta urmează să fie pus în practică în scurt timp, la nivel oficial, printr-o decizie a reprezentanţilor tuturor statelor membre din UE. Ridicarea graniţelor aeriene şi maritime, din martie 2024, reprezintă un drept câştigat după lungi negocieri, însă, cu siguranţă, lucrurile nu se vor opri aici.
Vom continua eforturile şi anul viitor pentru aderarea în integralitate la spaţiul Schengen şi mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil. Acesta este primul rezultat concret în toată această perioadă de 13 ani, în care mulţi au vorbit, au comentat sau şi-au dat cu părerea. Dar de fapt nu au existat şi au realizat foarte puţin. Acest guvern va face ca românii să fie cu adevărat trataţi ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponenţial”, a declarat el la începutul ședinței de Guvern.
România va intra parțial în spațiul Schengen în martie 2024
Amintim că miercuri, pe 27 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că după 13 ani de negocieri, în mare măsură descurajante, România va deveni parte a Spațiului Schengen. Se precizează însă că această integrare se va aplica doar în ceea ce privește transportul aerian și cel maritim. Implementarea aspectului rutier este prognozată pentru anul 2025.
„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință!”, a transmis el pe Facebook.
El a indicat că, începând din martie al anului viitor, cetățenii români vor putea beneficia de avantajele Spațiului Schengen în domeniul transportului aerian și maritim. Astfel, anticipează o creștere semnificativă a importanței Portului Constanța. De asemenea, și-a exprimat încrederea că până în 2024 se vor încheia negocierile și pentru frontiera terestră.
Marcel Ciolacu a evidențiat efortul susținut în cadrul acestui proiect național. De asemenea, a adus mulțumiri tuturor celor implicați.
„La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă!”, a adăugat premierul.
Acord între Ministerul român al Afacerilor Interne și echivalentele sale din Austria și Bulgaria
Așadar, România va intra parțial în spațiul Schengen din martie anul viitor. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu mai multe informații.
Instituția a informat că, la data de 23 decembrie 2023, s-a încheiat un acord politic între Ministerul Afacerilor Interne al României și echivalentele sale din Austria și Bulgaria. Potrivit acestui acord, Spațiul Schengen va fi extins pentru România și Bulgaria. Regulile comunitare Schengen vor fi implementate la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024.
Dezbaterile referitoare la extinderea la frontierele terestre și la măsurile compensatorii, în ceea ce privește întărirea controlului la frontiere și implementarea Acordului Dublin, sunt programate pentru anul 2024. Mai multe puteți afla aici.