Premierul Marcel Ciolacu a precizat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, că legea bugetului de stat pentru anul 2025 va fi adoptată de guvern până la finalul lunii ianuarie. Bugetul va trebui să fie aprobat și în Parlament în prima săptămână din februarie. Ciolacu a subliniat că deficitul va rămâne la 7%, iar investițiile vor atinge 132 miliarde lei, reprezentând 7% din PIB.

Marcel Ciolacu, adoptarea bugetului de stat pentru 2025

În cadrul întâlnirii cu ministrul Finanțelor, Marcel Ciolacu a transmis că guvernul va finaliza procesul de adoptare a legii bugetului de stat până la finalul lunii ianuarie.

„Am stabilit indicatorii pe care o să-i prezinte domnul ministru în ședința de Guvern de joi, un pas premergător adoptării legii bugetului de stat. Am stabilit foarte clar că până la finalul lunii o să trecem legea bugetului prin guvern astfel încât în prima săptămână din februarie să fie adoptată în Parlament”, a declarat premierul.

Ciolacu a explicat că bugetul pentru 2025 va include o țintă de deficit de 7%, un obiectiv stabilit anterior cu Comisia Europeană. Această cifră va fi menținută până la sfârșitul anului, iar 7% din PIB va fi direcționat către investiții.

Deficitul și investițiile în 2025

„Până la sfârşitul lunii o să trecem Legea bugetului prin Guvern şi o trimitem către Parlament, astfel încât în prima săptămână din sesiunea parlamentară din februarie legea să fie aprobată. Vom râmâne în deficitul de 7% la sfârşitul anului, aşa cum am convenit cu CE, şi vom rămâne cu 7% pentru investiţii”, a precizat premierul Ciolacu.

În acest context, investițiile în 2025 vor ajunge la suma de 132 miliarde lei, ceea ce reprezintă un efort semnificativ pentru susținerea dezvoltării economice.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ciolacu a mai adăugat că aceste investiții vor juca un rol crucial în sprijinirea proiectelor economice și în îmbunătățirea infrastructurii țării.

De asemenea, premierul a subliniat importanța menținerii unui echilibru între alocarea fondurilor pentru investiții și respectarea obiectivelor financiare.

Măsuri pentru pensiile mici și medii

În ceea ce privește pensiile, premierul Ciolacu a anunțat măsuri pentru susținerea pensionarilor cu venituri mici și medii.

„Am stabilit că vom veni la pensiile mici și medii la începutul acestui an cu o suplimentare și o majorare one-off, până la prima rectificare când se va analiza dacă se poate astfel încât să nu afectăm investițiile mai ales din PNRR, dacă statul și bugetul își permit indexarea din luna septembrie.

Este o abordare corectă, astfel încât vom face, cum spune un clasic în viață, pas cu pas, în funcție de venituri”, a spus premierul.

Ciolacu a menționat că aceste măsuri vor fi implementate până la prima rectificare bugetară. În acest sens, se va analiza impactul bugetar, iar deciziile vor depinde de capacitatea statului de a menține echilibrul între majorările pensiilor și alocările pentru investiții, în special cele din PNRR.

Abordarea prudentă a ministerului Finanțelor

Premierul a subliniat că abordarea ministrului Finanțelor, Tanczos Barna, este una „prudentă și corectă”, având în vedere complexitatea managementului bugetar.

Acesta a spus că, în perioada următoare, se va urmări cu atenție echilibrul dintre cheltuielile sociale și investițiile esențiale pentru dezvoltarea țării.