Marcel Ciolacu vrea ca statul român să aibă o infrastructură simplă: Nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Partidul Social Democrat

Marcel Ciolacu vrea ca statul român să aibă o infrastructură simplă, precizând că „nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume”, situația actuală fiind inacceptabilă.

Marcel Ciolacu vrea ca statul român să aibă o infrastructură simplă

Potrivit spuselor sale, statul român nu mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă, „o infrastructură comunistă” pentru că „trăim alte vremuri”. Acesta a spus, totodată, că nu își mai dorește „atâți ordonatori de credite” pentru că „nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume”.

„Era normal să existe un draft de lucru la Ministerul de Finanţe. Acel draft a mers la presă, nu mă deranjează cu nimic, foarte bine, că nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor remediem anumite lucruri. dar, oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi, fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite.

Rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală. Rolul unei agenţii pentru tineret e să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul naţional un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Apoi vin şi spun că directorul de la TNB trebuie să aibă acelaşi salariu cu directorul unui teatru de provincie. În ce lume trăim? O să aranjăm lucrurile în ordinea lor.

Eu nu mai doresc atâţi ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu judeţean. Să cumperi un creion îţi trebuie şef la juridic, specialist în achiziţii, că nu e simplu, trebuie să faci caiet de sarcini, încă cinci pentru comisie… Asta e infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret. Nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”, a declarat el, în cadrul deschiderii Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni.

Marcel Ciolacu vrea o reformă a administrației publice

În altă ordine de idei, fostul social-democrat Miron Mitrea, acum devenit analist politic, are încredere că Marcel Ciolacu va continua reforma administrației, decizie care a atras deja multe nemulțumiri în rândul românilor pentru că deranjează vechiul sistem birocratic. Din punctul său de vedere, sistemul birocratic din România este îmbătrânit, ultimele modificări legate de birocrație având loc acum circa 20 de ani.

„Este vorba de modificări, o reformă a administrației publice. Asta a atacat Marcel Ciolacu. Toată lumea e de acord că birocrația este îmbătrânit, ca mod de funcționare. Cred că ultimele modificări în birocrație au avut loc prin anul 2003.

Scandalul e pe reforma administrației. E prea numeroasă birocrația și mai ales ineficientă. S-au creat instituții paralele. Era un director de direcție, a fost avansat ca secretar de stat, iar apoi a fost mutat la alt minister, dar și-a păstrat funcția. Iar ministrul avea nevoie să plaseze pe cineva, iar atunci l-a adus pe unul pe aceeași funcție. Acum, avem două direcții care fac același serviciu. Iar asta se întâmplă cam peste tot în România.

Dacă vrei să pui mâna pe persoane responsabile, e greu. Avem direcții județene, unele în subordinea Consiliului Județean, altele sub influența Guvernului. Sunt multe agenții scoase de sub controlul ministerelor, pe care politicienii și le-au trecut în subordinea lor, ca să fie mai la îndemână”, a zis Miron Mitrea în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea PLUS.