Premierul Marcel Ciolacu a declarat că își propune ca nivelul investițiilor publice din anul viitor să fie mai mare decât cel din anul în curs. Întrebat despre posibilitatea unor restructurări în sectorul bugetar, în contextul planului de reducere a cheltuielilor publice, Ciolacu a subliniat că de luni de zile există știri de tip „breaking news” legate de posibila introducere de noi taxe sau impozite, însă acestea nu au fost implementate.
Marcel Ciolacu vrea investiţii de peste 110 miliarde
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, în ultimele șase luni, au existat numeroase dezbateri și avertismente publice privind posibila introducere de noi taxe, mărirea TVA-ului sau noi impozite pe muncă, însă acestea nu au fost incluse în planul fiscal.
El a menționat că Guvernul a negociat un plan pe o perioadă de șapte ani, care se bazează pe două condiții: menținerea cheltuielilor în limitele actuale și implementarea noii legi a salarizării atunci când deficitul va scădea la 5%. Premierul a subliniat că acest plan menține un echilibru între cheltuieli, investiții și venituri.
De asemenea, a precizat că veniturile au crescut de la 27% la 29,6% din PIB și, printr-o negociere condusă de ministrul Finanțelor, s-a reușit ca necesarul de venituri suplimentare din PIB pentru anul viitor să fie redus la 1,1%, evitând astfel o creștere impusă a impozitelor.
„Am avut o discuţie de şase luni sau de un an de zile de breaking news-uri în care vin taxe noi. N-au venit. Am avut, pe urmă, şase luni discuţii de TVA-ul, se măreşte … de apocalipsă. Pe urmă am avut discuţii de impozite noi pe muncă. Nu sunt în acest plan. Pentru că am negociat un plan pe şapte ani. Ei ce ne cer? Dom-le, rămâneţi în anvelopa în care sunteţi! Şi aveţi două condiţii: ori veniţi cu noua lege a salarizării pe care trebuie să venim şi o puneţi în aplicare când ajungeţi la 5% deficit, lucru care nu va fi foarte greu în următorii doi ani, dar continuaţi ritmul acesta de investiţii.
Cu alte cuvinte s-a creat un echilibru macroeconomic între cheltuieli, investiţii şi venituri. Am crescut veniturile de la 27%, cum le-am luat, le-am crescut la 29,6%. Şi de aceea, sunt nişte filosofi înainte, care au trecut acolo că anul viitor va trebui să avem, 2,5% parcă, venituri noi din PIB şi domnul ministru al Finanţelor, acelaşi ministru multhulitul, care venea cu impozite şi taxe, a negociat să fie doar 1,1%. Asta lăsând clar, fără să fie o forţare a creşterii impozitelor”, a afirmat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Slobozia.
Prim-ministrul a declarat că își dorește ca anul viitor investițiile să depășească nivelul atins în acest an, ajungând la peste 110 miliarde.
„Vreau, anul viitor, să avem, pentru primă oară, să depăşim anul acesta şi să fie investiţii de peste 110 miliarde”, afirmă primul ministru.
Ciolacu vrea în turul II cu Nicolae Ciucă
Întrebat despre preferințele sale pentru un posibil contracandidat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, candidatul PSD Marcel Ciolacu a declarat: „Cu domnul Ciucă”.
„Aţi întrebat cu cine îmi doresc. Şi v-am spus. Eu voi intra cu cine-i hotărâţi dumneavoastră, românii, cetăţenii”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Miercuri, Ciolacu a declarat că, în general, în finala alegerilor prezidențiale se confruntă puterea cu opoziția. Deși Nicolae Ciucă, liderul PNL, afirmă la televizor că nu vrea să mai audă de PSD, acesta face parte din puterea guvernamentală.
Ciolacu a subliniat că nu își dorește ca George Simion, președintele AUR, să fie adversarul său în turul doi, deoarece ar putea să devină, într-un anumit sens, liderul opoziției. În schimb, Nicolae Ciucă, președintele PNL, s-a arătat convins că Marcel Ciolacu nu va reuși să câștige alegerile prezidențiale.
”Nu va câştiga alegerile. Simplu. Nu va câştiga alegerile prezidenţiale”, a afirmat Ciucă.