Premierul României, mesaj special de Ziua Unirii Basarabiei cu România
Ziua Unirii Basarabiei cu România este o sărbătoare de suflet pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Cu această ocazie, premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat importanța marcării actului istoric de la 27 martie 1918, prin care s-a împlinit dorința românilor basarabeni de a se reuni cu patria-mamă, după un secol de ocupație țaristă.
Potrivit lui, frații români de peste Prut aspiră, acum, la valorile lumii democratice, din care România a decis să facă parte. Aspirațiile lor au început să se concretizeze odată cu decizia liderilor Uniunii Europene (UE) de a iniția negocierile de aderare cu Republica Moldova. România este un susținător ferm al viitorului european al Republicii Moldova.
Pe lângă proiectele de cooperare bilaterală în domeniul interconexiunilor energetice transfrontaliere și asistența financiară. România se implică activ pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Premierul României așteaptă cu nerăbdare ca Republica Moldova să se alăture cât mai curând UE.
„Este o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, Ziua Unirii Basarabiei cu România, în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă. Comunitatea noastră de limbă, cultură şi istorie nu poate fi ştearsă, chiar dacă istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite.
Mai mult, vedem acum cum fraţii noştri de peste Prut aspiră la valorile lumii democratice din care România a ales deja să facă parte. Aspiraţiile lor au început să prindă contur odată cu decizia liderilor Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare cu Republica Moldova. România se numără printre susţinătorii fermi ai viitorului european al Republicii Moldova, aşa cum cetăţenii săi îşi doresc.
Pe lângă proiectele de cooperare bilaterală în materie de interconexiuni energetice transfrontaliere şi asistenţa financiară, unde România se implică activ pentru dezvoltarea Republicii Moldova, suntem bucuroşi să împărtăşim pe parcursul procesului de aderare din propria noastră expertiză în materie de integrare europeană. Vă aşteptăm cât mai curând posibil în spaţiul valorilor democratice europene!”, a transmis, miercuri, premierul României, Marcel Ciolacu.
Despre Ziua Unirii Basarabiei cu România
La data de 27 martie 1918, Sfatul Ţării, adunat într-o şedinţă solemnă la Chişinău, a decis unirea Basarabiei cu România. Această decizie istorică a iniţiat procesul de reîntregire a naţiunii, care a culminat la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. În anul 2017, 27 martie a fost oficializată ca Ziua Unirii Basarabiei cu România, devenind o sărbătoare naţională în România.
După izbucnirea revoluţiei ruse din februarie 1917, la Chişinău a fost înfiinţat Partidul Naţional Moldovenesc în jurul gazetei „Cuvânt Moldovenesc”. Programul său includea revendicări atât de natură social-politică, cât și de natură naţională. Legile referitoare la afacerile interne ale Basarabiei urmau să fie elaborate de Dieta provincială (Sfatul Ţării), ţinând cont de tradiţiile şi necesităţile locului.
În perioada respectivă, au avut loc diverse adunări, manifestaţii populare, congrese ale cadrelor didactice, ale preoţilor și ale cooperativelor săteşti, unde se cerea autonomia Basarabiei. Solicitările includeau înfiinţarea unui organ legislativ – Sfatul Ţării, adoptarea alfabetului latin și introducerea predării în limba maternă în şcoli, printre altele.
În cadrul şedinţei Sfatului Ţării desfăşurată la data de 27 martie sau 9 aprilie 1918, a fost adoptată declaraţia de Unire.
Conform acesteia, în numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării a proclamat: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), cu frontierele sale delimitate de Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, separată de Rusia timp de peste o sută de ani de trupul istoric al Moldovei, în spiritul dreptului la autodeterminare al popoarelor, se unește de acum înainte și pentru totdeauna cu România.”
În favoarea unirii au votat 86 de deputaţi. Trei s-au opus. 36 s-au abținut. 13 au fost absenți.