Însemnările lui de călătorie au fost publicate în Anglia, în 1928, sub titlul Călugării lui Kublai Klan, Împăratul Chinei sau Istoria vieții și călătoriile lui Rabban Sawma.
Rabban bar Sauma, uigur de origine, s-a născut în China, în anul 1220, aproape de Beijing-ul de astăzi.
Ajuns călugăr creștin nestorian, s-a hotărât să facă un pelerinaj la Ierusalim, traversând pe jos Asia Centrală.
El a fost însoțit de Rabban Markos, un alt uigur creștin nestorian din China, care a fost ales patriarh al Bisericii Răsăritene și l-a sfătuit pe conducătorul mongol al persiei Arghun Han să-l pună pe Bar Sauma în fruntea misiunii diplomatice în Europa.
A ajuns până la Bagdad, dar un război din Ținutul Sfânt l-a împiedicat să-și ducă la capăt misiunea.
După câțiva ani petrecuți într-o mânăstire armeană, Arghun Han l-a rugat pe Rabban să preia misiunea diplomatică în Europa.
În Constantinopole și apoi în Roma, unde câțiva cardinali l-au suspectat că e eretic, era să dea de mari belele.
Bar Sauma, care vorbea chineză, persană și uigura veche, a călătorit cu un grup de italieni care i-au servit drept traducători, europenii comunicând cu el în persană.
Bar Sauma este prima persoană din China despre care se știe că a ajuns în Europa, unde s-a întâlnit cu împăratul bizantin Andronic al II-lea Paleologul, cu Filip al IV-lea al Franței, cu Edward I, zis Picioare lungi, al Angliei, și cu Papa Nicolae al IV-lea (la scurt timp după moartea Papei Honorius al IV-lea) pentru a forma o alianță împotriva Sultanatului Mamelucilor.
Edward N. Luttwak scrie despre sosirea acestor soli nestorieni la curtea împăratului bizantin Andronic al II-lea ca fiind ceva asemanator cu „primirea veștilor de la rudele din Beijing”, întrucât Kublai Han era nepot al lui Genghis Han și Andronic avea două surori vitrege căsătorite cu strănepoți ai lui Genghis.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric