Cozonacul este una dintre atracțiile principale de sărbători. Iar dacă cei din brutăriile tradiționale sau de acasă știm cum sunt făcuți, problema apare atunci când vorbim de cozonacii din comerț.

Un cozonac proaspăt, frumos colorat în galben. Îl luați de la supermarket. Galbenul se numește tratrazina sau E 102. E cel mai toxic dintre toți aditivii de piață. Pe cei mici în special e recomandat să îi feriți de expuneri. În copilărie, acest agresor perturbă sistemul imun, deoarece cei mici nu au sistemele enzimatice suficient dezvoltate, astfel că este și mai toxic, notează Exquis.ro.

Cel mai important rol al ouălelor este acela de a fi fi sursă de lecitină. Lecitina leagă toate ingredientele. Pentru cozonacii din comerț, aceasta e fabricată sisntetic și o numește emulgator. Alături de ea, găsim încă 7 clase de emulgatori. Toate se găsesc în cozonac. Ei prelungesc durata la raft a produsului.

Mizam și zaharuri. Zaharul atrage apa și cristalizează, așa că prăjiturile industriale vin cu un amestec de siropuri din fructoză, glucoză, amidon. Efectul lor asupra pancreasului e același. Îl forțează. Totuși, sunt zaharuri naturale. În umplutură însă puteți găsi îndulcitori: zaharină, acesulfam, aspartam, ciclamat, sucraloza. Creierul simte dulce, pancreasul nu. E stimulat degeaba și astel se inflamează. Zaharul e deci mai puțin periculos decat îndulcitorii.

Mulți dintre acești aditivi au potențial toxic ridicat. Cu toate acestea, într-un produs, fiecare aditiv e în doze de 100 de ori mai mici decât doza toxică. Dar nu vă calculează nimeni câți aditivi luați într-o zi de sărbătoare. Din tot ce mîncați.