Când fructele și legumele ajung pe rafurile magazinelor în ambalaje etanș, din plastic, sau pe tarabele din piață, presupunem că sunt curate și gata de a fi mâncate, dar lucrurile nu stau deloc așa.
Reziduurile pesticidelor și diferite operațiuni care au loc în timpul transportului, livrării, și manipulării fructelor și legumelor cresc riscul contaminării cu diverși germeni. Există câteva metode pe care le puteți folosi pentru a îndepărta pesticidele, dăunătorii, murdăria și bacteriile din alimentele proaspete. Iată ce vă sfătuiește acest site.
Toate produsele proaspete trebuie neapărat spălate
Oricine știe că toate produsele proaspete trebuie neapărat spălate, odată ce au fost aduse acasă, indiferent dacă sunt organice, culese direct din grădină sau expediate din alte țări. De asemenea, este indicat să depozitați alimentele proaspete în recipiente cu orificii de aer, pentru a permite un flux bun de aer și a preveni degradarea lor rapidă. Având în vedere acest lucru, iată cum este indicat să spălați produsele înainte de a le găti:
Cum ar trebui spălate fructele și legumele
Bucătarul șef Mia Syn arată care este cel mai bun mod de a spăla legumele și fructele, în conformitate cu îndrumările FDA:
1. În primul rând, alegeți produse care nu au fost deteriorate sau eliminați părțile afectate. La salata verde sau la varză îndepărtați frunzele exterioare.
2. Înainte de a spăla produsele, asigurați-vă că v-ați spălat mâinile timp de 20 de secunde cu apă caldă și săpun, astfel încât să nu le contaminați cu murdăria sau bacteriile de pe mâini.
3. Clătiți fructele și legumele sub jet de apă rece! Pentru produse mai tari, cum sunt cartofii, pepenii și castraveții, puteți folosi o perie curată pentru spălare.
4. Uscați produsele cu un prosop de hârtie sau o cârpă curată pentru a șterge orice reziduu rămas.
Lista fructelor pline de pesticide este lungă
Căpșunile sunt fructele cele mai pline de pesticide. Pe listă se mai află nectarinele, merele strugurii și spanacul. Există totuși și alimente care au extrem de puține reziduuri toxice, iar acestea sunt avocado, mango, kiwi, vinete, varză, ceapă, porumb dulce, ananas și papaya. Pesticidele pot avea efecte negative asupra corpului uman, putând duce la cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. ”Pesticidele sunt produse chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, fungilor, buruienilor şi a altor dăunători.
În plus, faţă de utilizarea lor în agricultură, pesticidele mai sunt folosite pentru a proteja sănătatea publică de bolile răspândite de anumite insecte, cum ar fi ţânţarii. Dar pesticidele pot avea, de asemenea, potenţial toxic şi pentru oameni. Acestea pot avea efecte adverse asupra sănătăţii, inclusiv cancer, pot afecta reproducerea, sistemul imunitar sau pe cel nervos. Înainte ca acestea să poată fi autorizate pentru utilizare, pesticidele ar trebui să fie testate pentru toate efectele posibile asupra sănătăţii, iar rezultatele ar trebui analizate de experţi pentru a evalua orice risc pentru om”, arată Organizația Mondială a Sănătății. Există și alimente care au extrem de puține reziduuri toxice, iar acestea sunt avocado, mango, kiwi, vinete, varză, ceapă, porumb dulce, ananas și papaya.
Pe termen scurt, oamenii pot acuza stări de greața și vomă, pierderea cunoștinței, spasme, tuse și slăbiciune din cauza pesticidelor.