Pentru un cadou, un moment important din viața noastră ori pentru îndeplinirea unei dorințe proprii, în special în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă, achiziționarea pietrelor prețioase necesită cunoașterea unui sumar de informații utile pentru noi, consumatorii. Din acest considerent InfoCons a trimis un comunicat de presă în care precizează la ce trebuie să fim atenți în această perioadă.
Mare atenție când cumpărați metale și pietre prețioase. Puteți avea parte de surprize neplăcute. Avertisment ANPC
Conform datelor furnizate, in perioada 01.01.2019 -01.01.2021 nu au fost efectuate controale tematice sau operative la operatorii care comercializeaza pietre pretioase. Acestea nu se aseamănă cu achizițiile pe care le facem de ordin zilnic, acestea impunând o atenție și o responsabilitate mai sporită din partea consumatorilor. Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele:
- Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
- Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
- Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
- Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
- Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
- Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
- Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original, însoțit de factură sau bon fiscal.
- Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
- Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară.
- Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării
Ce trebuie să conțină certificatul de calitate
– detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc). Natural/Sintetic/Artificial
– datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționati produsul.
În acest moment, pe teritoriul României nu există un laborator acreditat pentru pietrele prețioase.
Operațiunile cu metale prețioase și pietre prețioase se pot efectua de către operatorii economici numai în baza autorizației eliberate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pe perioada nedeterminată, vizată anual de către aceasta. O copie a autorizației trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului sau pe site-ul magazinului online.
Ce pietre sunt recunoscute drept pietre prețioase?
Pentru achiziționarea unor astfel de pietre, trebuie să știm că în categoria pietrelor prețioase se încadrează: rubinele, diamantele, smarladele, safirele, precum și perlele naturale, perelele de cultură ori alte pietre fine (pietre semiprețioase). Pietrele fine, la fel ca orice alt bun, prezinta grade diferite de calitate, conferita de mai multe proprietati ale acestora care actioneaza cumulativ.
La fel ca si pentru metalele pretioase, pretul pietrelor pretioase nu este un pret impus, ci este un pret care se autoregleaza pe piata, prin concurenta libera intre operatori. In cazul diamantelor, fluctuatiile de pret sunt mult mai vizibile si direct raportate cu evenimentele din cadrul burselor de diamante din lume.