Mare atenție când folosiți această opțiune de la Google! Nu este deloc sigură
Motorul de căutare Google colectează date despre utilizatorii care sunt de părere că își păstrează anonimatul dacă folosesc modul de navigare privată, spune procurorul general al Texasului, Ken Paxton. Acesta a și intentat un proces împotriva companiei-mamă, Alphabet.
În luna ianuarie a acestui an, Texas, Indiana, statul Washington și Districtul Columbia au intentat procese separate împotriva Google în instanțele de stat. Potrivit presei internaționale, aceste procese au fost intentate din cauză că Google a fost acuzat de practici înșelătoare de urmărire a locației care încalcă viața privată a utilizatorilor.
Procurorul general al Texasului a adăugat în dosar modul Incognito de la Google, o funcție care, potrivit acestuia, nu înseamnă neapărat că Google nu va urmări istoricul căutărilor sau activitatea de localizare.
În proces se spune că Google oferă opțiunea de „navigare privată”, care ar putea include „vizualizarea unor site-uri web foarte personale care ar putea indica, de exemplu, istoricul medical, convingerile politice sau orientarea sexuală. Sau poate că pur și simplu doresc să cumpere un cadou surpriză fără ca destinatarul să fie avertizat de o avalanșă de reclame direcționate”, scrie Reuters.
Google spune că acuzațiile nu sunt corecte
Procesul mai scoate la iveală că realitatea este diferită de ceea ce spune Google. Mai precis, compania ”colectează în mod înșelător o serie de date personale chiar și atunci când un utilizator a activat modul Incognito”.
Pe de altă parte, reprezentanții companiei americane au spus că dosarul procurorului general din Texas este bazat, din nou, pe afirmații inexacte.
”Întotdeauna am integrat caracteristici de confidențialitate în produsele noastre și am oferit controale solide pentru datele de localizare”, au declarat, joi, reprezentanții Google. „Contestăm cu tărie aceste afirmații și ne vom apăra viguros pentru a lămuri lucrurile”.
Modul incognito nu este singura problemă descoperită
Anterior, procurorul general al Texasului, Ken Paxton a declarat că această companie a indus în eroare consumatorii prin faptul că a continuat să le urmărească locația chiar și atunci când utilizatorii au încercat să împiedice acest lucru.
Google are o setare „Location History” și informează utilizatorii că, dacă o dezactivează, „locurile în care mergeți nu mai sunt stocate”, a declarat Ken Paxton.
În ianuarie, un judecător din Arizona a decis că acuzațiile potrivit cărora Google a înșelat utilizatorii cu setări neclare de urmărire a locației pe smartphone ar trebui să fie analizate de un juriu, refuzând să respingă un proces intentat de procurorul general al statului.