Foarte mulți români iau aspirină în scop preventiv, considerând că această pastilă nu le poate dăuna. Medicii însă avertizează și spun că aspirina administrată în scop preventiv este periculoasă.

Unele persoane iau aspirină pentru a preveni eventualele boli de inimă și atacurile cerebrale, lucru total greșit spun specialiștii. Oamenii sănătoși care iau aspirină fără niciun motiv real riscă să-și cauzeze o hemoragie intercraniană, conform unui studiu publicat în revista medicală JAMA Neurology.

Peste 130 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 42 şi 74 de ani, niciuna cu istoric de AVC sau boli cardiovasculare au fost analizate de către specialiști. Persoanele în cauză au luat doze mici de aspirină sau pastile fără efect care să le producă efectul de placebo.

Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele a 13 studii la care au luat parte peste 130 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 42 şi 74 de ani, niciuna cu istoric de AVC sau boli cardiovasculare. Acestora li s-a administrat fie o doză mică de aspirină, fie un placebo. Conform studiului, cei ce au luat aspirină au avut risc de hemoragie intracraniană 0,63%, iar cei care au trăit efectul de placebo de doar 0,46%, ceea ce înseamnă că două persoane din o mie pot păți asta.

Asiprina pe care toți o consideram banală este deci extrem de periculoasă dacă nu este administrată corespunzător. Medicii au fost sfătuiți de specialiști să fie precauţi atunci când prescriu aspirină pacienţilor fără boli cardiovasculare.