Amenzile cumulate primite de cele două companii depășesc 94.000 de euro, motivul fiind trucarea unei licitații. Una a fost sancționată cu 396.608 de lei, în timp ce cealaltă a primit o amendă de 52.921 de lei.

Înțelegerea părților amendate

Cele două companii au schimbat informații sensibile între ele (elemente esențiale ale licitației, precum prețul, cât este dispus fiecare să liciteze sau alte chestiuni ce ar putea influența rezultatul acelei licitații). Acest lucru este contrar Legii concurenței nr. 21/1996, care interzice și sancționează astfel de înțelegeri.

Sancțiunea pentru încălcarea unei astfel de interdicții este amenda de la 0,5 la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării. Dacă nu a înregistrat cifră de afaceri în anul financiar anterior sancționării sau aceasta nu poate fi determinată, se va lua în considerare cea din anul anterior sau dintr-un an imediat anterior în care astfel de informații sunt valabile. Dacă vorbim de o întreprindere nou-înființată, sancțiunea este amenda de la 15.000 la 2.500.000 lei.

Ce a menționat Consiliul Concurenței

Având acces la astfel de informații, cele două companii au putut să-și coordoneze comportamentul în timpul licitației (care viza atribuirea unui contract de servicii de pază, pentru o autoritate publică), pentru a nu ajunge să concureze între ele.

Într-o astfel de situație, rezultatul este mai dezavantajos pentru stat, pentru că oferta câștigătoare este mai puțin favorabilă decât ar fi fost dacă licitația s-ar fi desfășurat în condiții de concurență normală.

„Conform Legii Concurenței, sunt interzise orice înțelegeri între companii ori practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”, a menționat Consiliul Concurenței în comunicatul prin care a făcut publică sancțiunea.