O decizie mondială istorică intră în vigoare de luni. De acum, unitățile de măsură precum kilogram, amper, kelvin și mol vor avea alte definiții față de cele cu care am fost obișnuiți.
Anul trecut în noiembrie au fost aprobate noi reguli privind unitățile de măsură mondiale. Acesta se numește Sistem Internațional de Unități (SI), iar noile reguli au fost aprobate în noiembrie 2018, la Versailles.
Unitățile de măsură amper, kilogram, kelvin și mol vor fi redefinite după cum urmează:
kilogramul va fi definit pornind de la constanta lui Planck din fizica cuantică
kelvin (unitatea de măsură pentru temperatură) va fi redefinit pe baza constantei lui Boltzmann
amperul (unitatea pentru măsurarea curentului electric) va fi definit pe baza sarcinii electrice a unui proton
molul (cantitatea de substanță) va fi definit pe baza constantei lui Avogadro
Aceste schimbări nu vor avea un așa mare impact pentru oamenii obișnuiți, însă în domeniul dezvoltării tehnologiilor cuantice aceste decizii vor avea efecte simțitoare.
„Anterior, obiectul pe baza căruia se stabilea definiția masei era un cilindru fabricat în 1879, dintr-un aliaj de platină (90%) şi iridiu (10%). Fostul prototip internaţional al kilogramului este păstrat într-o cameră etanșă de la sediul BIPM (Bureau international des poids et measures) din Sèvres, în apropiere de Paris. Kilogramul, ca unitate de măsură a masei, era definit ca egal cu masa prototipului în Sistemul Internaţional. Cum obiectul original era considerat de o importanță uriașă, specialiștii au folosit mai multe copii ale acestuia.
Problema a fost că, cel mai recent când a fost comparat cu aceste copii de lucru, kilogramul original s-a dovedit un pic mai greu decât acestea (5/100 de milioane mai greu). Explicația era că fiecare copie pierde câțiva atomi de metal de câte ori este așezată pe un cântar”, notează latimes.com.