Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat vineri, 30 august, că vor fi organizate acţiuni de verificare a modului în care este respectată legislaţia la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare.

Comisarii ANPC au oferit mai multe recomandări

Campania are loc la nivelul întregii ţări, înainte de începutul noului an şcolar. Preşedintele interimar al autorității, Sebastian Hotca, a oferit mai multe informații.

„Este foarte important pentru toţi consumatorii, mai ales pentru părinţii care în această perioadă achiziţionează rechizite sau uniforme şcolare pentru copii, să fie foarte atenţi la caracteristicile şi etichetele acestora şi să facă aceste cumpărături din magazine autorizate şi raioane specializate pentru a evita achiziţionarea unor produse care ar putea să pună în pericol sănătatea copiilor.

Uneori un preţ exagerat de mic poate ascunde anumite probleme legate de calitatea produselor, acestea putând fi contrafăcute”, a declarat Sebastian Hotca.

De asemenea, comisarii le recomandă consumatorilor să achiziţioneze produsele textile şi rechizitele numai din magazine care eliberează factură sau bon fiscal. Acestea sunt necesare în cazul depunerii unei reclamaţii.

Reprezentanţii autorității au oferit și recomandări cu privire la cumpărarea produselor textile. În primul rând, consumatorii trebuie să fie atenția la achiziţionarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse. Există riscul ca acestea să fie contrafăcute.

Un alt aspect important este că eticheta oricărui produs trebuie să menţioneze compoziţia fibroasă a acestuia, respectiv denumirile fibrelor componente. Informația este urmată de procentul în greutate al fiecărei fibre. Trebuie menționată și compoziția din care este realizată căptușeala, acolo unde este cazul.

ANPC
SURSA FOTO: ANPC

Orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil

Totodată, orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil. Instrucţiunile de întreţinere trebuie să acopere toate tratamentele. Este vorba despre următoarele:

  • spălare;
  • clorurare;
  • călcare;
  • curăţare chimică;
  • uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ.

Comisarii au oferit informații și pentru consumatorii care sunt în căutare de îmbrăcăminte pentru copii.

„La îmbrăcămintea pentru copii, acele capete libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcţionale şi centurilor de înnodat sau eşarfelor cu nod nu trebuie să conţină ornamente tridimensionale sau noduri şi trebuie protejate împotriva destrămării, de exemplu prin topire la cald sau prin cusătura de întărire; capetele pot fi dublate sau pliate cu condiţia să nu determine apariţia riscului de a se agăţa”, a transmis autoritatea.

De asemenea, dispozitivele de blocare nu trebuie utilizate decât pe cordoanele glisante fără capete libere sau pe cordoane decorative, subliniază ANPC.

La îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri, respectiv cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani, cordoanele funcţionale şi găicile de ajustare nu trebuie să aibă o lungime mai mare de 75 mm la fiecare capăt şi nu trebuie realizate din materiale elastice. Excepție sunt bretelele de umăr şi bretelele de susţinere în jurul gâtului.

Un alt aspect important este că lungimea cordoanelor decorative nu trebuie să depăşească 75 mm la fiecare capăt, inclusiv orice accesoriu cum ar fi un dispozitiv de blocare, şi acele cordoane decorative nu trebuie realizate din cordoane elastice.

„Îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri, cu bretea de susţinere în jurul gâtului, trebuie realizată fără capete libere în zona glugii şi a gâtului”, a subliniat autoritatea.

ANPC a menţionat că rechizitele şcolare şi ghiozdanele sau rucsacurile trebuie să fie însoţite de:

  • elemente de identificare şi caracterizare traduse în limba română;
  • denumire producător/importator;
  • distribuitor şi adresa acestuia;
  • denumire produs;
  • dimensiuni;
  • compoziţie;
  • instrucţiuni de întreţinere, după caz.